ßßß
Składniki :Cytuje250 ml wody45 g świeżych drożdży lub 1 płaska suchych2 łyżki oliwy + 80 mlszczypta soli1 i 1/2 kg cebuli pokrojonej w plasterki3-4 gałązki świeżego tymianku - ja dodałam suszonysól do smaku20 filecików anchois w oleju18 czarnych oliwek - ja użyłam również zielonychPrzygotowanie:Wodę wlej do miski, rozkrusz drożdże i wymieszaj. Przelej do pojemnika robota kuchennego, dodaj mąkę i miksuj 15 sekund.Wlej 2 łyżki oleju, wsyp szczyptę soli i miksuj aż powstanie gładkie ciasto. Przenieś na stolnice , chwilkę wyrób i uformuj kulę. Przełóż do natłuszczonej miski, posmaruj po wierzchu oliwą i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej 80 ml oliwy, dodaj cebulę i smaż ją około 2 minuty. Dołóż tymianek, zmniejsz ogień i podgrzewaj 40 minut mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka.Piekarnik rozgrzej do 240 C przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 30x40, ciasto przenieś na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt 25x35 cm, przenieść na blachę. Cebule lekko posól i rozłóż równomiernie na cieście. Filety anchois rozmieść na wierzchu tworząc kratkę, rozrzuć oliwki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Piecz 15 - 20 minut, aż będzie chrupiące i lekko przyrumienione. Wyjmij z pieca i podawaj gorące ciepłe lub letnie pokrojone na kwadraty.



Razem ze mną piekli :)