Wykonanie
Kolejny pomysł Małgosi w
serii "Wypiekanie na śniadanie". Tym razem było łatwo :D nawet za łatwo, ale jak pysznie. Francuskie smaki, bardzo dobrze znane szczególnie w Nicei czy Cote d'Azur. Przepis pochodzi z książki "Księga smaków Prowansji" Diane Holuige. Polecam bo chlebek jest bardzo pyszny :).W przygotowaniach pomagał mi mały pomocnik :D.
Składniki :Cytuje250 ml
wody45 g świeżych
drożdży lub 1 płaska suchych2 łyżki
oliwy + 80 mlszczypta
soli1 i 1/2 kg
cebuli pokrojonej w plasterki3-4 gałązki świeżego
tymianku - ja dodałam suszony
sól do smaku20 filecików
anchois w
oleju18 czarnych
oliwek - ja użyłam również zielonychPrzygotowanie:
Wodę wlej do miski, rozkrusz
drożdże i wymieszaj. Przelej do pojemnika robota kuchennego, dodaj
mąkę i miksuj 15 sekund.Wlej 2 łyżki
oleju, wsyp szczyptę
soli i miksuj aż powstanie gładkie ciasto. Przenieś na stolnice , chwilkę wyrób i uformuj kulę. Przełóż do natłuszczonej miski, posmaruj po wierzchu
oliwą i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej 80 ml
oliwy, dodaj
cebulę i smaż ją około 2 minuty. Dołóż
tymianek, zmniejsz ogień i podgrzewaj 40 minut mieszając od czasu do czasu, aż
cebula będzie miękka.Piekarnik rozgrzej do 240 C przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 30x40, ciasto przenieś na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt 25x35 cm, przenieść na blachę.
Cebule lekko
posól i rozłóż równomiernie na cieście. Filety
anchois rozmieść na wierzchu tworząc kratkę, rozrzuć
oliwki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Piecz 15 - 20 minut, aż będzie chrupiące i lekko przyrumienione. Wyjmij z pieca i podawaj gorące ciepłe lub letnie pokrojone na kwadraty.
Razem ze mną piekli :)