Wykonanie
Pissaladiere to jedna z najlepiej rozpoznawalnych nicejskich potraw, jest to rodzaj pizzy, płaskiego
chleba z dodatkiem
cebuli i
anchois. Niewiele osób jednak wie, że nazwa powstała od sfermentowanej
ryby, z której robiło się pastę i przecierało przez sito, przekładało do butelek i zalewało
oliwą by uniemożliwić dostęp tlenu, taki cienki placek
chleba smarowało się
rybną pastą a dopiero później układało
cebulę. Dziś sfermentowaną
rybę zastępują fileciki
anchois ułożone w kratkę na
cebuli i taki właśnie nicejski wypiek upichciliśmy w wypiekaniu na śniadanie:)bardzo smaczny zresztą!
Pissaladiere"Księga smaków Prowansji" Diane HoluigueSkładniki:250ml
wody45g świeżych
drożdży lub 1 łyżka suchych410g
mąki pszennej2 łyżki
oliwy + 80mlszczypta
soli11/2 kg
cebuli pokrojonej w plasterki3-4 gałązki świeżego
tymiankusól do smaku20 filecików
anchois w
oleju18 czarnych
oliwekPrzygotowanie:
Wodę wlej do miski, rozkrusz
drożdże i wymieszaj. Przelej do pojemnika robota kuchennego, dodaj
mąkę i miksuj 15 sekund.Wlej 2 łyżki
oleju, wsyp szczyptę
soli i miksuj aż powstanie gładkie ciasto.Przenies na stolnicę, chwilę wyrób i uformuj kulę. Przełóż do natłuszczonej miski, posmaruj po wierzchu
oliwą i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej 80ml
oliwy, dodaj
cebulę i smaż ją około 2 minuty. Dołóż
tymianek, zmniejsz mocno ogień i podgrzewaj 40 minut mieszając od czasu do czasu aż
cebula będzie miękka. Piekarnik rozgrzej do 240' przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 30x40cm, ciasto przenieś na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt 25 x 35 cm , przenieś na blachę.
Cebulę lekko
posól i rozłóż równomiernie na cieście.Filety
anchois rozmieść na wierzchu tworząc wzór w kratkę, rozrzuć
oliwki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Piecz 18-20 minut aż będzie chrupiące i lekko przyrumienione. Wyjmij z pieca i podawaj gorące, ciepłe lub letnie pokrojone na kwadraty. Smacznego!A wypiekali ze mną :
Magda i Paweł z Marder & Marder ManufactureJustyna z Gotowanie i pieczenie – I
love itDorota z Moje Małe CzarowanieIwona z Ivka w kuchniKinga z Małe KulinariaMarzena z Zacisze KuchenneIza ze Smaczna PyzaAgata z Kulinarne Przygody GatityMonika z Niezapomniane SmakiPaulina z Buszująca w kuchniDobrawa z
Bona Apetita
Kasia z Baby do garów