Wykonanie
Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "
Kolejne wirtualne spotkanie przy weekendowym śniadaniu.Tym razem piekliśmy Pissaladiere - płaski chlebek z
cebulą i
anchois. Przepis pochodzi z książki "Księga smaków Prowansji" Diane Holuigue, a propozycję dała Małgosia .
Jak padła propozycja wypieku tego
chlebka, miałam wielki dylemat, czy podjąć wyzwanie? Wiedziałam, że
anchois i
oliwki nie są rarytasem dla mojej rodzinki.Wyjście znalazłam takie, że podając im na talerzu kawałki były już z samą
cebulą. Takie małe oszustwo;-)
Składniki:250ml
wody45g świeżych
drożdży lub 1 łyżka suchych410g
mąki pszennej2 łyżki
oliwy + 80mlszczypta
soli11/2 kg
cebuli pokrojonej w plasterki3-4 gałązki świeżego
tymiankusól do smaku20 filecików
anchois w
oleju18 czarnych
oliwekPrzygotowanie:
Wodę wlej do miski, rozkrusz
drożdże i wymieszaj. Przelej do pojemnika robota kuchennego, dodaj
mąkę i miksuj 15 sekund.Wlej 2 łyżki
oleju, wsyp szczyptę
soli i miksuj aż powstanie gładkie ciasto.Przenies na stolnicę, chwilę wyrób i uformuj kulę. Przełóż do natłuszczonej miski, posmaruj po wierzchu
oliwą i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej 80ml
oliwy, dodaj
cebulę i smaż ją około 2 minuty. Dołóż
tymianek, zmniejsz mocno ogień i podgrzewaj 40 minut mieszając od czasu do czasu aż
cebula będzie miękka. Piekarnik rozgrzej do 240' przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 30x40cm, ciasto przenieś na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt 25 x 35 cm , przenieś na blachę.
Cebulę lekko
posól i rozłóż równomiernie na cieście.Filety
anchois rozmieść na wierzchu tworząc wzór w kratkę, rozrzuć
oliwki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Piecz 18-20 minut aż będzie chrupiące i lekko przyrumienione. Wyjmij z pieca i podawaj gorące, ciepłe lub letnie pokrojone na kwadraty.* Ja piekłam z połowy porcji i użyłam
czerwonej cebuli.
No i oczywiście zobaczcie jak chlebek wyglądał u reszty:Małgosia z Smaki Alzacji
Magda i Paweł z Marder & Marder ManufactureJustyna z Gotowanie i pieczenie – I
love itDorota z Moje Małe CzarowanieIwona z Ivka w kuchniKinga z Małe KulinariaMarzena z Zacisze KuchenneIza ze Smaczna PyzaAgata z Kulinarne Przygody GatityMonika z Niezapomniane SmakiPaulina z Buszująca w kuchniDobrawa z
Bona Apetita
Kasia z Baby do garów