Wykonanie
Nasza Gosia ze Smaki Alzacji zrobiła nam miłą i przyjemną niespodziankę zadając nam Pissaladiere!Tylko ja jakoś musiałam się wyłamać z tradycyjnego francuskiego przepisu.. więc nie jest to chlebek pissaladiere niestety, ponieważ nie zawiera
anchois ani pasty z
anchois... zrobiłam bardziej włoską focaccię w dwóch smakach.Tak powstał cudowny
śniadaniowy chleb z dodatkami.Kiedyś na pewno zrobię prawdziwe pissaladiere... tylko dla siebie, takie małe, bo nikt poza mną nie lubi
anchois...eh, co za pech!
ze mną piekli:Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie - I
love it.Paweł z blogu Marder&marder ManufactureDorota z blogu Moje małe czarowanieIwona z blogu Ivka w kuchniKinga z blogu Małe kulinariaMarzena z blogu Zacisze kuchenneIza z blogu Smaczna PyzaAgata z blogu Kulinarne przygody GatityMonika z blogu Niezapomniane smakiPaulina z blogu Buszująca w kuchniGosia z blogu Smaki Alzacji
Kaśka z blogu Baby do garów
Składnikiciasto na dwa placki(jeśli pieczemy jeden, dzielimy składniki na pół)800g
mąki pszennej typ 65040 g świeżych
drożdży2 szklanki ciepłej
wody2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru4 łyżki
oliwyplacek z białą
cebuląkg
cebulizielone oliwkikulka
mozzarelliszczypta
soliłyżka
oliwyplacek z
czerwoną cebulą1/2 kg
cebuli białej1/2
cebuli czerwonejsuszone pomidory z
pestkami dynikulka
mozzarelliszczypta
soliłyżka
oliwyPrzygotowanieDo miski wsypujemy
mąkę, kruszymy
drożdze, dodajemy
sól,
cukiej,
oliwę, teraz delikatnie wlewamy
wodę i mieszamy drugim końcem łyżki, następnie zagniatamy, robimy kulę, wkładamy w worek foliowy i odkładamy w ciepłe miejsce na około 40 minut, tak aby ciasto podwoiło objętość.Teraz czas na
cebulę, każdą z osobna podsmażamy na
oliwie, lekko solimy. Dusimy do miękkości.Gdy ciasto już gotowe, dzielimy na pół.Formujemy placki, podsypujemy
mąką, układamy na blaszce na papierze do pieczenia, zmieszczą się nam dwa placki, tylko nie mogą się stykać.Na wierzch kładziemy w zależności od placka najpierw
cebulę, a następnie pozostałe składniki według uznania.Chlebek pieczemy 18 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni.
Bona Apetita!Oryginalny przepis na pissaladiere"pochodzi z książki "Księga smaków Prowansji" Diane HoluiguePissaladiereSkładniki:250ml
wody45g świeżych
drożdży lub 1 łyżka suchych410g
mąki pszennej2 łyżki
oliwy + 80mlszczypta
soli11/2 kg
cebuli pokrojonej w plasterki3-4 gałązki świeżego
tymiankusól do smaku20 filecików
anchois w
oleju18 czarnych
oliwekPrzygotowanie:
Wodę wlej do miski, rozkrusz
drożdże i wymieszaj. Przelej do pojemnika robota kuchennego, dodaj
mąkę i miksuj 15 sekund.Wlej 2 łyżki
oleju, wsyp szczyptę
soli i miksuj aż powstanie gładkie ciasto.Przenies na stolnicę, chwilę wyrób i uformuj kulę. Przełóż do natłuszczonej miski, posmaruj po wierzchu
oliwą i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej 80ml
oliwy, dodaj
cebulę i smaż ją około 2 minuty. Dołóż
tymianek, zmniejsz mocno ogień i podgrzewaj 40 minut mieszając od czasu do czasu aż
cebula będzie miękka. Piekarnik rozgrzej do 240' przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 30x40cm, ciasto przenieś na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt 25 x 35 cm , przenieś na blachę.
Cebulę lekko
posól i rozłóż równomiernie na cieście.Filety
anchois rozmieść na wierzchu tworząc wzór w kratkę, rozrzuć
oliwki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Piecz 18-20 minut aż będzie chrupiące i lekko przyrumienione. Wyjmij z pieca i podawaj gorące, ciepłe lub letnie pokrojone na kwadraty."