ßßß
ze mną piekli:Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie - I love it.Paweł z blogu Marder&marder ManufactureDorota z blogu Moje małe czarowanieIwona z blogu Ivka w kuchniKinga z blogu Małe kulinariaMarzena z blogu Zacisze kuchenneIza z blogu Smaczna PyzaAgata z blogu Kulinarne przygody GatityMonika z blogu Niezapomniane smakiPaulina z blogu Buszująca w kuchniGosia z blogu Smaki AlzacjiKaśka z blogu Baby do garów
Składnikiciasto na dwa placki(jeśli pieczemy jeden, dzielimy składniki na pół)800g mąki pszennej typ 65040 g świeżych drożdży2 szklanki ciepłej wody2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru4 łyżki oliwyplacek z białą cebuląkg cebulizielone oliwkikulka mozzarelliszczypta soliłyżka oliwyplacek z czerwoną cebulą1/2 kg cebuli białej1/2 cebuli czerwonejsuszone pomidory z pestkami dynikulka mozzarelliszczypta soliłyżka oliwy
PrzygotowanieDo miski wsypujemy mąkę, kruszymy drożdze, dodajemy sól, cukiej, oliwę, teraz delikatnie wlewamy wodę i mieszamy drugim końcem łyżki, następnie zagniatamy, robimy kulę, wkładamy w worek foliowy i odkładamy w ciepłe miejsce na około 40 minut, tak aby ciasto podwoiło objętość.Teraz czas na cebulę, każdą z osobna podsmażamy na oliwie, lekko solimy. Dusimy do miękkości.Gdy ciasto już gotowe, dzielimy na pół.Formujemy placki, podsypujemy mąką, układamy na blaszce na papierze do pieczenia, zmieszczą się nam dwa placki, tylko nie mogą się stykać.Na wierzch kładziemy w zależności od placka najpierw cebulę, a następnie pozostałe składniki według uznania.Chlebek pieczemy 18 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni.
Bona Apetita!Oryginalny przepis na pissaladiere"pochodzi z książki "Księga smaków Prowansji" Diane HoluiguePissaladiereSkładniki:250ml wody45g świeżych drożdży lub 1 łyżka suchych410g mąki pszennej2 łyżki oliwy + 80mlszczypta soli11/2 kg cebuli pokrojonej w plasterki3-4 gałązki świeżego tymiankusól do smaku20 filecików anchois w oleju18 czarnych oliwekPrzygotowanie:Wodę wlej do miski, rozkrusz drożdże i wymieszaj. Przelej do pojemnika robota kuchennego, dodaj mąkę i miksuj 15 sekund.Wlej 2 łyżki oleju, wsyp szczyptę soli i miksuj aż powstanie gładkie ciasto.Przenies na stolnicę, chwilę wyrób i uformuj kulę. Przełóż do natłuszczonej miski, posmaruj po wierzchu oliwą i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej 80ml oliwy, dodaj cebulę i smaż ją około 2 minuty. Dołóż tymianek, zmniejsz mocno ogień i podgrzewaj 40 minut mieszając od czasu do czasu aż cebula będzie miękka. Piekarnik rozgrzej do 240' przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 30x40cm, ciasto przenieś na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt 25 x 35 cm , przenieś na blachę. Cebulę lekko posól i rozłóż równomiernie na cieście.Filety anchois rozmieść na wierzchu tworząc wzór w kratkę, rozrzuć oliwki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Piecz 18-20 minut aż będzie chrupiące i lekko przyrumienione. Wyjmij z pieca i podawaj gorące, ciepłe lub letnie pokrojone na kwadraty."