Wykonanie
W tym tygodniu z cyklu Wypiekanie na śniadanie pieczemy prowansalski przysmak, czyli płaski chlebek z farszem z
cebuli,
anchois i
oliwek. Tym razem takie cudo wybrała dla nas Małgosia, a przepis pochodzi z "Księgi smaków Prowansji" Diane Holuigue.Szczerze powiedziawszy przeraziła mnie trochę ta ilość
cebuli, ale skoro tak każą to trzeba wykonać i nie marudzić :-).
Cebula dusiła się bardzo długo, prawie półtorej godziny. Efekt przerósł moje oczekiwanie, połączenie słonych filecików
anchois z lekko słodka
cebulę rewelacyjne !
SkładnikiNa ciasto:250 ml
wody45 g świeżych
drożdży410 g
maki pszennej2 łyżki
oliwy z oliwek EVszczypta
soliFarsz:1,5 kg
cebuli pokrojonej w piórka80 ml
oliwy z oliwek3 - 4 gałązki świeżego
tymiankusól20 filecików
anchois18 czarnych
oliwekWykonanie:
Wodę wlewamy do miski, dodajemy pokruszone
drożdże i mieszamy. Dodajemy
mąkę i wyrabiany mikserem przez 15 sekund. Dolewamy
oliwę, dodajemy szczyptę
soli i wyrabiamy, aż powstanie gładka masa. Przenosimy na blat, dokładnie wyrabiamy i formujemy w kulę. Przekładamy do natłuszczonej miski, malujemy z góry
oliwą i przykrywamy. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 80 ml
oliwy, wrzucamy
cebulę i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy
tymianek i zmniejszamy ogień, dusimy
cebulę przez około 60 minut, raz na jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę o wymiarach 30 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim rozwałkowane ciasto o wymiarach 25 x 35 cm.
Cebulę lekko solimy i równomiernie rozkładamy na cieście. Następnie tworząc kratkę układamy na niej fileciki
anchois i
oliwki. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.Ciasto pieczemy 20 minut, aż będzie chrupiące i lekko przyrumienione.Podajemy pokrojone w kwadraty, tuż po wyjęciu z pieca, lub gdy lekko przestygnie.
Razem ze mną piekli:Justyna z Gotowanie i pieczeniePaweł z Marder & Marder manufactureDorota z Mojego małego czarowaniaIwona z Ivka w kuchniKinga z Małych kulinariówIza ze Smacznej pyzyMarzena z Zacisza kuchennegoMonika z Niezapomnianych smakówPaulina z Buszującej w kuchniMałgosia ze Smaków AlzacjiDobrawka z
Bona apetita
Kasia z Baby do garów