ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam młodą kapustę, szczególnie często robię ją do obiadów, gdy jest na nią sezon. Przepis ten jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Zamiast octu możecie dodać soku z cytryny, smak modyfikować przyprawami według własnego uznania :).
Składniki :
główka młodej kapusty
4 plastry boczku wędzonego
pól pęczka koperku
sól
pieprz
cukier
ocet
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
Opis wykonania :
Kapustę oczyszczamy, płuczemy i drobno szatkujemy. Gotujemy w osolonej wodzie (ja dodaje 2 łyżeczki soli), aż kapusta będzie półtwarda.
Kapustę odcedzamy niezbyt dokładnie przekładamy ponownie do garnka, możemy dodać 1-2 łyżki oliwy. Dodajemy sól, pieprz i cukier mieszamy i dusimy razem na małym ogniu około 5 minut.
Boczek drobno kroimy w kosteczkę obsmażamy na patelni, dodajemy do kapusty wraz tłuszczem powstałym podczas smażenia oraz dodajemy posiekany koperek. Wszystko dusimy do miękkości kapusty, na samym końcu dodajemy niewielka ilość octu w razie potrzeby doprawiamy do smaku, do przyprawianej kapusty dodajemy zasmażkę zrobioną z masła i mąki - masło roztapiamy na patelni wsypujemy make i mieszamy chwilkę ja dodaje jasno złotą, następnie wszystko razem dokładnie mieszamy i gotowe.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/06/moda-kapusta-zasmazana.html