Wykonanie
Uwielbiam
młodą kapustę, szczególnie często robię ją do obiadów, gdy jest na nią sezon. Przepis ten jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Zamiast
octu możecie dodać
soku z cytryny, smak modyfikować
przyprawami według własnego uznania :).
Składniki :główka
młodej kapusty4 plastry
boczku wędzonegopól pęczka
koperkusólpieprzcukierocet1 łyżka
mąki1 łyżka
masłaOpis wykonania :
Kapustę oczyszczamy, płuczemy i drobno szatkujemy. Gotujemy w osolonej wodzie (ja dodaje 2 łyżeczki
soli), aż
kapusta będzie półtwarda.
Kapustę odcedzamy niezbyt dokładnie przekładamy ponownie do garnka, możemy dodać 1-2 łyżki
oliwy. Dodajemy
sól,
pieprz i
cukier mieszamy i dusimy razem na małym ogniu około 5 minut.
Boczek drobno kroimy w kosteczkę obsmażamy na patelni, dodajemy do
kapusty wraz tłuszczem powstałym podczas smażenia oraz dodajemy posiekany
koperek. Wszystko dusimy do miękkości
kapusty, na samym końcu dodajemy niewielka ilość
octu w razie potrzeby doprawiamy do smaku, do przyprawianej
kapusty dodajemy zasmażkę zrobioną z
masła i
mąki -
masło roztapiamy na patelni wsypujemy
make i mieszamy chwilkę ja dodaje jasno złotą, następnie wszystko razem dokładnie mieszamy i gotowe.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy