Wykonanie
Składniki1 mała główka
młodej kapusty3/4 łyżeczki
solizasmażka1 i 1/2 łyżki
masła1 łyżka
mąkido doprawienia1/4 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
octu1 i 1/2 łyżeczki świeżego
koperkuWykonanie
kapustę obrać z wierzchnich, brzydkich liści i wyciąć głąb. Poszatkować dość drobnoumieścić w garnku i zalać wrzącą
wodą tylko do zakrycia
kapusty i posolićgotować przez ok. 15 minut, aż
kapusta nieco zmięknie.
Młodej kapusty nie trzeba dłużej gotować. Lepsza będzie lekko jędrna niż rozpadająca się z
kapusty odlać większość
wody, tak aby na dnie garnka zostało ok. 1 cm płynu. Odlewanej
wody nie wylewać tylko zachować ok. pół kubka – może się okazać, że będzie później potrzebna w rondelku rozpuścić
masło i dodać do niego
mąkę. Podsmażać aż
mąka się zezłoci. Uważać bo zasmażka bardzo łatwo się przypalagotową zasmażkę dodać do
kapusty i szybko rozmieszać, tak by płyn pozostały na dnie garnka zagęścił się. Powinien wytworzyć się dość gęsty, ale płynny sos. Jeśli całość jest za gęsta i nie chce się rozprowadzić, to możemy wykorzystać nieco odlanej
wodykapustę zagotować na małym ogniu przez ok. minutę, co spowoduje ostateczne zagęszczenie się sosuświeży
koperek drobno posiekać
kapustę doprawić
solą,
pieprzem,
octem oraz dodać
koperek i zamieszać