ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta na gęsto - Fotokulinarnie

Młoda kapusta na gęsto - Fotokulinarnie

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 mała główka młodej kapusty
3/4 łyżeczki soli
zasmażka
1 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka mąki
do doprawienia
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki octu
1 i 1/2 łyżeczki świeżego koperku
Wykonanie
kapustę obrać z wierzchnich, brzydkich liści i wyciąć głąb. Poszatkować dość drobno
umieścić w garnku i zalać wrzącą wodą tylko do zakrycia kapusty i posolić
gotować przez ok. 15 minut, aż kapusta nieco zmięknie. Młodej kapusty nie trzeba dłużej gotować. Lepsza będzie lekko jędrna niż rozpadająca się z kapusty odlać większość wody, tak aby na dnie garnka zostało ok. 1 cm płynu. Odlewanej wody nie wylewać tylko zachować ok. pół kubka – może się okazać, że będzie później potrzebna w rondelku rozpuścić masło i dodać do niego mąkę. Podsmażać aż mąka się zezłoci. Uważać bo zasmażka bardzo łatwo się przypala
gotową zasmażkę dodać do kapusty i szybko rozmieszać, tak by płyn pozostały na dnie garnka zagęścił się. Powinien wytworzyć się dość gęsty, ale płynny sos. Jeśli całość jest za gęsta i nie chce się rozprowadzić, to możemy wykorzystać nieco odlanej wody
kapustę zagotować na małym ogniu przez ok. minutę, co spowoduje ostateczne zagęszczenie się sosu
świeży koperek drobno posiekać
kapustę doprawić solą, pieprzem, octem oraz dodać koperek i zamieszać
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/mloda-kapusta-na-gesto