Wykonanie
Prosto, szybko i smacznie...nigdy wcześniej nie robiłam takiej
kapusty,a przepis podpatrzyłam tutaj i cytuję przepis w całości.
Składniki na 4 porcje:1 duża główka
młodej kapusty lub 2 mniejsze150-200 g dość chudego
wędzonego boczku½-¾ szklanki
wody (jeżeli bez zasmażki,to mniej
wody)1 łyżeczka
cukru lub
miodu1 pęczek
koperku1 łyżka
masła1 łyżka
mąki (opcjonalnie przy zasmażce)
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać. Przekroić na połówki/ćwiartki i poszatkować. Włożyć do garnka przesypując niewielką ilością
soli. Na początku
kapusty może wydawać się dużo, ale podczas gotowania mocno "siądzie".Do garnka z
kapustą wlać
wodę,dodać
miód lub
cukier i
masło. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc i gotować ok. 10-12 minut.
Kapusta powinna być miękka,ale jednocześnie delikatnie chrupiąca.W tym czasie
boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni (jeżeli trzeba dodać odrobinę tłuszczu). Przełożyć do garnka z
kapustą, wymieszać z posiekanym
koperkiem.Tradycyjna opcja z zasmażką.
Masła nie dodawać do
kapusty, ale na patelnię po
boczku. Gdy się stopi wymieszać z
mąką, chwilę przesmażyć (ok. 1 minuty). Rozrobić z
wodą z gotowania
kapusty. Całość przelać z patelni do garnka dokładnie wymieszać, zagotować.