Wykonanie
Składniki:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki1/2 litra rosołu1 pęczek
koperku lub 1 łyżeczka
suszonego koperku1/2 szklanki wrzącej
wody jeżeli używasz
suszonego koperkuSuszony
koperek wsypać do miseczki i zalać
wodą, przykryć małym talerzykiem i odstawić na około 15 minut.W małym garnku roztopić
masło, na rozgrzane
masło wsypać
mąkę i szybko zamieszać < najlepiej trzepaczką> tak aby
mąka nie przywarła do
spodu.
Zasmażka..........Do zasmażki wlewamy rosół jednocześnie mieszają, tak aby nam się nie porobiły grudki, doprowadzić do wrzenia.
Koperek poszatkować i dodać do sosu, w przypadku
suszonego koperku dodać całą zawartość miseczki, zagotować, doprawić
solą i
pieprzem.Jeżeli sos będzie zbyt gęsty to możemy dolać trochę przegotowanej
wody by go trochę rozrzedzić, natomiast gdyby sos był zbyt rzadki to wtedy gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia
Aż mi zapachniało latem.................