Uwielbiam lato, tętniące życiem. Gdy rankiem śpiew ptaków budzi mnie o świcie. Gdy poranna rosa zwilża mi stopy i gdy w ogródku rośliny wołają dziękczynnie do słońca. Wszystko jest radosne i kolorowe. Ach żeby ten stan trwał wiecznie!Póki co korzystajmy z tego co daje nam ogródek. Pyszna, młoda i słodka kapusta z boczkiem i koperkiem jest tak smaczna, że mogłabym jeść ją samą. Zapraszam!SKŁADNIKI:- pół młodej kapusty- 25 dag wędzonego boczku- pęczek koperku- ziele angielskie i liść laurowy- sól, pieprz i cukier- ocetPRZYGOTOWANIE:Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na suchej patelni aż się wytopi. Koperek drobno siekamy. Kapustę drobno szatkujemy, zalewamy szklanką wody, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień do minimum i dusimy do miękkości. Do ugotowanej dodajemy usmażony boczek oraz koperem i doprawiamy ją do smaku łyżeczką octu, cukrem, solą i pieprzem. Można dodać maggie i ewentualnie zagęścić mąką. Smacznego!