ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta, tradycyjna, z koperkiem i śmietaną

Młoda kapusta, tradycyjna, z koperkiem i śmietaną

nazwa

Wykonanie

Klasyka sezonowej kuchni polskiej, w wersji nieco "odchudzonej" - bo śmietanę dałam 12% a nie 18%. W subiektywnej ocenie najlepszą kapustę robi mój dziadek i myślę że ta moja dzisiejsza smakowałaby mu, bo o ile pamiętam, to właśnie TEN smak i ten zestaw składników. Kapusta jest idealnie gęsta, słodka, a gdzieniegdzie pojawia się chrupiący skwarek boczku. Do tego dużo koperku. Dla mnie stanowi samodzielne danie obiadowe/kolacyjne. Wystarczy do tego kromka świeżego chleba. Sprzedałam ten przepis mojej mamie :)
Składniki:
1 spora główka młodej kapusty
duży pęczek koperku
2 stołowe łyżki mąki, z lekkim czubkiem
200 g śmietany 12%
4 plasterki wędzonego boczku
opcjonalnie: 6 łyżeczek gęstego sosu pomidorowego [z kartonika, sos jak do pizzy] albo 1 pomidor bez skórki, w miarę możliwości bez pestek - dla uzyskania koloru
listek laurowy
sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę oberwać z zewnętrznych, odstających liści, umyć i poszatkować. Umieścić w sporym garnku i zalać 1,5 szklanki wody. Posolić, dodać listek laurowy. Garnek przykryć i od czasu do czasu mieszając dusić do miękkości [w sumie kapusta się gotuje ok. 25 minut - trzeba próbować by się nie rozgotowała].
Boczek pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek, bo uzyskania chrupkości, dodać 2 łyżki mąki, zrumienić lekko, rozprowadzić 0,5 szklanki zimnej wody. Wlać do gotującej się kapusty.
W oddzielnym naczyniu połączyć śmietanę i 0,5 szklanki wody. Wlać do kapusty, dodać sos pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, pogotować jeszcze chwilę. Odstawić z gazu, wrzucić posiekany koperek.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/06/moda-kapusta-tradycyjna-z-koperkiem-i.html