Wykonanie
Klasyka sezonowej kuchni polskiej, w wersji nieco "odchudzonej" - bo
śmietanę dałam 12% a nie 18%. W subiektywnej ocenie najlepszą
kapustę robi mój dziadek i myślę że ta moja dzisiejsza smakowałaby mu, bo o ile pamiętam, to właśnie TEN smak i ten zestaw składników.
Kapusta jest idealnie gęsta, słodka, a gdzieniegdzie pojawia się chrupiący skwarek
boczku. Do tego dużo
koperku. Dla mnie stanowi samodzielne danie obiadowe/kolacyjne. Wystarczy do tego kromka świeżego
chleba. Sprzedałam ten przepis mojej mamie :)Składniki:1 spora główka
młodej kapustyduży pęczek
koperku2 stołowe łyżki
mąki, z lekkim czubkiem200 g
śmietany 12%4 plasterki
wędzonego boczkuopcjonalnie: 6 łyżeczek gęstego
sosu pomidorowego [z kartonika, sos jak do pizzy] albo 1
pomidor bez skórki, w miarę możliwości bez pestek - dla uzyskania koloru
listek laurowysól,
pieprzWykonanie:
Kapustę oberwać z zewnętrznych, odstających liści, umyć i poszatkować. Umieścić w sporym garnku i zalać 1,5 szklanki
wody. Posolić, dodać
listek laurowy. Garnek przykryć i od czasu do czasu mieszając dusić do miękkości [w
sumie kapusta się gotuje ok. 25 minut - trzeba próbować by się nie rozgotowała].
Boczek pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć
boczek, bo uzyskania chrupkości, dodać 2 łyżki
mąki, zrumienić lekko, rozprowadzić 0,5 szklanki zimnej
wody. Wlać do gotującej się
kapusty.W oddzielnym naczyniu połączyć
śmietanę i 0,5 szklanki
wody. Wlać do
kapusty, dodać
sos pomidorowy, doprawić
solą i
pieprzem, pogotować jeszcze chwilę. Odstawić z gazu, wrzucić posiekany
koperek.