ßßß
Składniki :Ciasto drożdżowe:500 g mąki pszennej42 g świeżych drożdży4 łyżki cukru250 ml mleka1 op. cukru waniliowegoszczypta soli4 łyzki masła1 jajkoNa wierzch:100 g masła100 g cukru1 op. cukru waniliowegoskórka starta z 1/2 cytryny2 jajka500 g twarogu2 łyżki mąki ziemniaczanej4 łyżki mleka1,5 kg jabłekDodatkowo:5 łyżek konfitury morelowej150 g rodzynek - u mnie żurawinaOpis wykonania:Ciasto:Przesiewamy mąkę do miski, drożdże rozrabiamy w 1/4 szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru i mąki. Wlewamy do mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aby rozczyn wyrósł.Następnie dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy i sól. Masło roztapiamy w pozostałym ciepłym mleku, wlewamy do miski i dodajemy jajko. Wszystko dokładnie wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.Masa serowa:Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy skórkę z cytryny, jajka, twaróg, mąkę ziemniaczaną i mleko i dokładnie wszystko połaczyć.Jabłka obrać i pokroić na cieńsze półksiężyce.Ciasto wałkujemy i wykładamy na blaszkę 39x26 cm. Wykładamy ser i na wierzch układamy jabłka. Ciasto odstawiamy na 15 minut by ponownie wyrosło.Pieczemy w 200 C około 30 -40 minut.Jeszcze ciepły placek smarujemy przetartą przez sitko konfiturą. Posypujemy wierzch rodzynkami.

źródło : Ciasta z jabłkami nr. 4/ 2015Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy