ßßß
Nie znam nikogo, kto nie skusiłby się na kawałek ciepłego drożdżowego ciasta, choćby później musiał to odchorować. Często z braćmi zjadaliśmy całą blaszkę, zanim jeszcze zdążyła wystygnąć. Całe szczęście mama przygotowywała zawsze dwie. ;)Mistrzynią drożdżowego ciasta była moja Babcia, u której jak zwykle wszystko było „na oko” i „ile zabierze”. Jej drożdżowe placki nie miały sobie równych, ale ponieważ wypieka je teraz gdzieś ponad chmurami, muszę radzić sobie sama. Nie powiem, że zawsze wychodzi mi to idealnie, ale tym razem odkrawając pierwszą, jeszcze gorącą „krajkę” poczułam się jak w niebie. :)Składniki:Ciasto500 g mąki pszennej tortowej3/4 szklanki cukru3 duże jajka250 ml letniego mlekaszczypta soli150 g masła50 g świeżych drożdży500 g rabarbaru, pociętego na mniejsze kawałki (łodyg nie obieramy)Masa serowa500 g twarogu sernikowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie2 całe jajka1/3 szklanki cukru (lub więcej, jeśli lubimy słodsze ciasta)ziarenka z jednej laski wanilii lub opakowanie cukru waniliowegoskórka otarta z połowy cytryny2 łyżki mąki ziemniaczanejKruszonka75 g mąki50 g drobnego cukruopakowanie cukru z prawdziwą wanilią50 g miękkiego masła masłaDużą blachę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Rabarbar myjemy i kroimy na 1 – 2 cm kawałki. Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Mleko podgrzewamy, masło roztapiamy i lekko studzimy.Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku, dodajemy część cukru (1 – 2 łyżki) oraz 1 łyżkę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Żółtka oddzielamy od białek i przekładamy do oddzielnej miski. Dodajemy resztę cukru oraz ziarenka wanilii i ucieramy na jasną, puszystą masę.Do dużej misy przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli, białka, utarte z cukrem i wanilią żółtka i roztopione masło. Mieszamy i wlewamy podrośnięty rozczyn. Drewnianą łyżką przez kilkanaście minut wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i zacznie puszczać pęcherzyki powietrza. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciche, ciepłe miejsce na około 45 – 60 minut (do podwojenia objętości).W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do około 180 C . Przygotowujemy również masę serową i kruszonkę. Zmielony ser krótko mieszamy mikserem z jajkami, mąką, cukrem i cukrem waniliowym oraz skórką z cytryny. W osobnej miseczce miękkie masło rozcieramy palcami cukrem, cukrem waniliowym i mąką, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagniatamy i przekładamy na blaszkę, starając się równomiernie je rozłożyć na całej powierzchni. Jeszcze raz przykrywamy i ponownie odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie na wyrośnięty spódwykładamy łyżkami masę serową i rozsypujemy pokrojony rabarbar. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy przez około 45 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2016-06-05Przygotowanie:90MGotowanie/pieczenie:45MCałkowity czas:135MŚrednia ocena:no ratingBased on 0 Review(s)