ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z jabłkiem czyli pyszne papierówczanki

Drożdżówki z jabłkiem czyli pyszne papierówczanki

nazwa

Wykonanie

Rozochocona bardzo, bardzo udanymi jagodziankami sprzed kilku dni już obmyślałam następne bułeczki. A że nie lubię się powtarzać to postanowiłam nadziać je czymś innym. Wybór padł na papierówki bo akurat miałam kilka, kwaśnych jak diabli i niezdatnych do zjedzenia ot tak. Chłopaki przyklasnęli ochoczo więc nabyłam kolejną porcję drożdży i do roboty. Ciepłą drożdżówkę każdy chętnie zje, prawda ?
składniki:
CIASTO - 510 g mąki pszennej tortowej
1/2 małej łyżeczki soli
3 łyżki zwykłego cukru
100 g rozpuszczonego masła
40 g świeżych drożdży
180 ml ciepłego mleka
skórka otarta z jednej dużej, sparzonej cytryny
1 jajko
2 żółtka
NADZIENIE - ok. 700 g jabłek papierówek, mało dojrzałych
sok z jednej dużej cytryny
cukier do smaku, u mnie 3 łyżki
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
KRUSZONKA - 60 g mąki tortowej
40 g cukru drobnego
80 g masła zimnego
do posmarowania - 1 żółtko + 2 łyżki mleka
sposób przygotowania: drożdże rozmieszałam z mlekiem i cukrem, odstawiłam na kilka minut żeby się spieniły. Mąkę przesiałam do miski, dodałam sól i skórkę z cytryny. Wlałam drożdżowe mleko, roztrzepane jajko z żółtkami i wymieszałam lekko. Dolałam też lekko ciepłe masło i zagniotłam miękkie ciasto. Wyrabiałam je kilka minut aż odchodziło od ścianek miski i dłoni. Uformowałam z niego kulę, przykryłam ściereczką i zostawiłam na godzinę żeby wyrosło.
Składniki kruszonki wsypałam do miseczki i roztarłam dokładnie palcami, odstawiłam do lodówki żeby się schłodziła.
Jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w kostkę. Przełożyłam do garnka, dodałam cukier i sok z cytryny - smażyłam mieszając aż jabłka zaczęły się rozpadać, ostudziłam. Do zimnych jabłek dodałam mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam.
Wyrośnięte ciasto wyłożyłam na lekko omączony blat, lekko zagniotłam i podzieliłam na 16 część z każdej formują kulkę. Następnie każdą kulkę rozpłaszczyłam i lekko rozciągałam rękami żeby była wielkości dłoni. Na środek nakładałam po dużej łyżce jabłek i bardzo dokładnie zlepiałam brzegi zbierając je do środka - podobnie jak w przypadku robienia pączków. Ponieważ nadzienie jest lekko płynne trzeba zlepić ciasto bardzo dokładnie. Uformowane bułeczki układałam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - zostawiłam na 15 minut żeby się napuszyły.
Bułeczki posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i obficie posypałam kruszonką. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 st. C aż ładnie się zrumieniły - ok. 20 - 25 minut.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/07/drozdzowki-z-jabkiem-czyli-pyszne.html