ßßß
Potrzebujemy (na keksówkę):300 g mąki pszennej1 opakowanie suchych drożdży50 g masła125 ml mleka1 jajko45 g cukru1/2 łyżeczki soliskórka otarta z jednej cytryny (opcjonalnie)Kruszonka:50 g ciepłego masła8 łyżek mąki3 łyżki cukruDodatkowo:1 jajkoKrok po kroku:Mleko lekko podgrzewamy, masło topimy i studzimy.Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy drożdże, cukier, jajko, skórkę cytrynową (opcjonalnie) sól i letnie mleko. Zagniatamy przez kilka minut aż powstanie elastyczne ciasto. Na koniec dodajemy letnie masło i łączymy je ciastem.Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 2 godziny - aż ciasto podwoi swoją objętość.Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.Cisto wyciągamy z miski, chwilę zagniatamy i przekładamy do keksówki. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - tym razem na 30-40 minut.Piekarnik rozgrzewamy do 180 ◦C. Przygotowujemy kruszonkę: rozcieramy w palcach wszystkie składniki na kruszonkę.Ciasto w keksówce smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dużą ilością kruszonki.Pieczemy 35-40 minut, aż ciasto się zezłoci.Pałaszujemy z miodem, domowej roboty dżemem lub innymi ulubionymi dodatkami. Wyśmienicie smakuje ze szklanką mleka :-)Smacznego! :-)
