Wykonanie
Jeśli chcecie zacząć zabawę z
drożdżami, ale mimo wszystko się ich "
boicie",to polecam wypróbowanie tego przepisu.Jest bardzo prosty i całkiem szybki,a wypiek wcale nie umywa się tego babcinego :-)Pyszna babka pachnąca
masłem i
skórką cytrynową- poleca się na... cały rok! :-)
Potrzebujemy (na keksówkę):300 g
mąki pszennej1 opakowanie suchych
drożdży50 g
masła125 ml
mleka1
jajko45 g
cukru1/2 łyżeczki
soliskórka otarta z jednej
cytryny (opcjonalnie)Kruszonka:50 g ciepłego
masła8 łyżek
mąki3 łyżki
cukruDodatkowo:1
jajkoKrok po kroku:
Mleko lekko podgrzewamy,
masło topimy i studzimy.Przesiewamy
mąkę do miski, dodajemy
drożdże,
cukier,
jajko,
skórkę cytrynową (opcjonalnie)
sól i letnie
mleko. Zagniatamy przez kilka minut aż powstanie elastyczne ciasto. Na koniec dodajemy letnie
masło i łączymy je
ciastem.Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 2 godziny - aż ciasto podwoi swoją objętość.Keksówkę smarujemy
masłem i wysypujemy
bułką tartą.Cisto wyciągamy z miski, chwilę zagniatamy i przekładamy do keksówki. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - tym razem na 30-40 minut.Piekarnik rozgrzewamy do 180 ◦C. Przygotowujemy kruszonkę: rozcieramy w palcach wszystkie składniki na kruszonkę.Ciasto w keksówce smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy dużą ilością kruszonki.Pieczemy 35-40 minut, aż ciasto się zezłoci.Pałaszujemy z
miodem, domowej roboty
dżemem lub innymi ulubionymi dodatkami. Wyśmienicie smakuje ze szklanką
mleka :-)Smacznego! :-)