ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Jeśli chcecie zacząć zabawę z drożdżami, ale mimo wszystko się ich "boicie",
to polecam wypróbowanie tego przepisu.
Jest bardzo prosty i całkiem szybki,
a wypiek wcale nie umywa się tego babcinego :-)
Pyszna babka pachnąca masłem i skórką cytrynową
- poleca się na... cały rok! :-)
Potrzebujemy (na keksówkę):
300 g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
50 g masła
125 ml mleka
1 jajko
45 g cukru
1/2 łyżeczki soli
skórka otarta z jednej cytryny (opcjonalnie)
Kruszonka:
50 g ciepłego masła
8 łyżek mąki
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 jajko
Krok po kroku:
Mleko lekko podgrzewamy, masło topimy i studzimy.
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy drożdże, cukier, jajko, skórkę cytrynową (opcjonalnie) sól i letnie mleko. Zagniatamy przez kilka minut aż powstanie elastyczne ciasto. Na koniec dodajemy letnie masło i łączymy je ciastem.
Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 2 godziny - aż ciasto podwoi swoją objętość.
Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Cisto wyciągamy z miski, chwilę zagniatamy i przekładamy do keksówki. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - tym razem na 30-40 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 ◦C. Przygotowujemy kruszonkę: rozcieramy w palcach wszystkie składniki na kruszonkę.
Ciasto w keksówce smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dużą ilością kruszonki.
Pieczemy 35-40 minut, aż ciasto się zezłoci.
Pałaszujemy z miodem, domowej roboty dżemem lub innymi ulubionymi dodatkami. Wyśmienicie smakuje ze szklanką mleka :-)
Smacznego! :-)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2016/05/babka-drozdzowa-z-kruszonka.html