Wykonanie
Dla amatorów pączków, zwłaszcza w karnawale, rolada z powidłami, będzie zdrowszym i mniej-kalorycznym przysmakiem.Składniki na ciasto4
żółtka0,5 kg
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru100 gram
masłaszczypta
soli0,5 szklanki ciepłego
mleka lub
wody3-4 dag
drożdżyMasa z powideł1 słoik 300 ml najlepiej swojskich powideł2-3 starte
jabłka1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie rolady drożdżowej z powidłami
Mąkę,
cukier,
sól mieszamy w misce. Robimy pośrodku dołek, do którego dodajemy pokruszone
drożdże. Zalewamy
drożdże ciepłym
mlekiem i posypujemy wierzch łyżką
cukru. Kiedy na powierzchni płynu pojawi się pianka to znak, ze
drożdże zaczęły pracować. Dodajemy do miski
żółtka i wyrabiamy ciasto. Po chwili dodajemy cienkim strumieniem roztopione, letnie
masło i wyrabiamy. Ciasto powinno być gęste, nieco luźniejsze od ciasta kluskowego, ale nie rzadkie. Jeśli trzeba, dodajemy trochę
mąki i jeszcze chwilę wyrabiamy. Przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia, na około pół godziny. Z tej porcji wyjdą dwie rolady. Dzielimy ciasto na dwie połowy. Wykładamy podłużne wąskie formy papierem do pieczenia (unikniemy kłopotliwego mycia). Każdy kawałek ciasta krótko zarabiamy i wałkujemy na zbliżony w kształcie prostokąt. Smarujemy masą z wymieszanych powideł z
jabłkami i
mąką ziemniaczaną. Przy każdym
boku ciasta, zostawiamy dwu-centymetrowy zapas bez nadzienia, by wygodnie skleić roladę. Zwijamy ciasto, nie dociskając całości, co sprawia, ze nadzienie nie jest spychane do przodu a chodzi o to, by równomiernie się rozłożyło. Można zrezygnować z typowej rolady i po prostu uformować podłużny placek, umieszczając w jego wnętrzu nadzienie. Umieszczamy ciasto w formie, wygładzamy mokrą dłonią wierzch i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni C i pieczemy 45-50 minut. Ciepłe rolady
drożdżowe polewamy łatwym do wykonania lukrem (3 łyżki
cukru pudru i około dwóch łyżek
soku z cytryny).
Ciasto drożdżowe jest bardzo łatwe w wykonaniu i w tej wersji nie jest tak kaloryczne, jak to smażone w głębokim tłuszczu.