Wykonanie
Kolejny przepis na pyszną szarlotkę jedno z moich ulubionych tuż po sernikach ciast :)
Składniki :5
jajek1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru kryształu1 kostka
margaryny1 i 1/2 kg
jabłek3 łyżki
cukru1 opakowanie
kisielu cytrynowegoodrobina
cynamonu do smaku jak kto woli1 łyżeczka
proszku do pieczeniaOpis wykonania :1.
Białka ubijamy na sztywno dodajemy
żółtka i
cukier ,następnie przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i na koniec roztopioną ciepłą
margarynę. Wszystko dokładnie mieszamy.2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy
margaryną wylewamy połowę ciasta i podpiekamy w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach.3.
Jabłka trzemy na grubej tarce dodajemy trzy łyżki
cukru,
cynamon i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut na koniec dodajemy
kisiel jeżeli ktoś woli twardsza masę
jabłkową może dodać
galaretkę, studzimy.4. Wykładamy
jabłka na upieczone ciasto następnie wylewamy na górę resztę ciasta pieczemy 40 min. w 180 stopniach .Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem .
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy