ßßß Cookit - przepis na Jabłka

Jabłka

nazwa

Wykonanie

Szarlotka na kruchym spodzie
Składniki
Ciasto
3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru kryształu
16 dkg margaryny
2 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
4 łyżki kwaśnej śmietany
Jabłka
10 jabłek
1 szklanka cukru kryształu
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Jabłka
Krok 1
Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy aż zmiękną, często mieszając. Wsypujemy cukier i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i podgotowujemy jeszcze chwilę.
Ciasto
Krok 2
Zagniatamy ciasto. Najpierw mieszamy łyżką wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia). Wbijamy jajka i dodajemy śmietanę, ponownie mieszamy łyżką. Dodajemy rozdrobnioną margarynę i wyrabiamy całość ręką. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne/lepiące dodajemy jeszcze trochę mąki.
Krok 3
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 3:1. Większą część rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim dużą prostokątną blaszkę po brzegi.
Ciasto posypujemy odrobiną mąki ziemniaczanej i wykładamy na nie przestudzone jabłka.
Z reszty ciasta robimy paseczki lub cienkie wałeczki i ozdabiamy wierzch ciasta, np. robiąc krateczkę taką jak ja.
Krok 4
Ciasto pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez 1 godzinę w 170 stopniach C.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/02/4264/szarlotka-na-kruchym-spodzie