Wykonanie
Dziś postanowiłam wprowadzić przepis na szarlotkę przekładaną, którą zrobiłam bez
białego cukru, za to wykorzystałam do jej zrobienia
cukier fruktozowy. Używa się go znacznie mniej bo jest słodszy, odstraszać może jedynie cena bo nie jest za tani. Ograniczyłam w swojej diecie bardzo
biały cukier, ale czasem jak mnie nosi to piekę ciasto albo całkiem bez
cukru albo wykorzystuję zamienniki. Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie zwłaszcza jak po leżakuje tak z jeden dzień.Składniki na ciasto:3 szklanki
pszennej mąki4
jajka1 łyżka
śmietany1 kostka
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru fruktozowegoSkładniki na masę
jabłkową:2 kg
jabłek2 łyżki
cukru fruktozowego1 łyżeczka mielonego
cynamonuPrzygotowanie szarlotki przekładanej bez
białego cukru.Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na trzy części i każdą wałkujemy na placek wielkości dużej blaszki. Rozwałkowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 20 minut. Ciasto po upieczeniu powinno
mieć złoto-brązowy kolor. I tak za każdym razem.
Jabłka obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Miksujemy na gładziutką masę. Dodajemy
cynamon,
cukier fruktozowy i na wolnym ogniu smażymy, aż
jabłka trochę zbrązowieją i odparuje z nich nadmiar soku. Pamiętajcie aby cały czas je mieszać, żeby się nie po przypalały. Połowę gorącej masy
jabłkowej wylewamy na jeden upieczony blat ciasta, nakładamy następny placek i na niego wylewamy resztę masy
jabłkowej. Przykrywamy trzecim plackiem. Lekko ugniatamy ciasto, owijamy folią i odkładamy je do leżakowania na przynajmniej całą noc. Smacznego !!!