Wykonanie
Wspaniała szarlotka od Doroty z forum Smaczny.pl. Jest jednym z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast. Prosta, nie wymaga wielu składników i zawsze wychodzi. Polecam.
Składniki ciasta:5
jajek1 szklanka
cukru1 ½ szklanki
mąki pszennej½ szklanki
mąki ziemniaczanej1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia25 dag
margarynyNadzienie
jabłkowe:1 kg
jabłek (zawsze
daję więcej)1
kisiel cytrynowy3 łyżki
cukruDodatkowo:
cukier puderJabłka obrać i pokroić. Przesmażyć z
cukrem około 15 minut, ostudzić, następnie wymieszać z
kisielem (w proszku).
Białka ubić na sztywną pianę dodać
cukier, a następnie
żółtka i dalej ubijać. Dodać obie
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać gorącą
margarynę. Połowę ciasta wylać do formy (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie i przykryć pozostałym
ciastem. Piec 45 minut. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem.Składniki: Ciasto: 5
jajek 1 szklanka
cukru 1 ½ szklanki
mąki pszennej ½ szklanki
mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia 25 dag
margaryny Nadzienie: 1 kg
jabłek 1
kisiel cytrynowy 3 łyżki
cukru Do dekoracji:
cukier puder Sposób wykonania:
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z
cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać
kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.
Białka ubić, dodać
cukier, a następnie
żółtka i dalej ubijać.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i
proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych
jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą
margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć
jabłka i przykryć pozostałym
ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać
cukrem pudrem. SmacznegoŹródło: http://www.smaczny.pl/przepis,pulchna_szarlotkaCopyright © Smaczny.pl
Składniki: Ciasto: 5
jajek 1 szklanka
cukru 1 ½ szklanki
mąki pszennej ½ szklanki
mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia 25 dag
margaryny Nadzienie: 1 kg
jabłek 1
kisiel cytrynowy 3 łyżki
cukru Do dekoracji:
cukier puder Sposób wykonania:
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z
cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać
kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.
Białka ubić, dodać
cukier, a następnie
żółtka i dalej ubijać.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i
proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych
jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą
margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć
jabłka i przykryć pozostałym
ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać
cukrem pudrem. SmacznegoŹródło: http://www.smaczny.pl/przepis,pulchna_szarlotkaCopyright © Smaczny.plSkładniki: Ciasto: 5
jajek 1 szklanka
cukru 1 ½ szklanki
mąki pszennej ½ szklanki
mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia 25 dag
margaryny Nadzienie: 1 kg
jabłek 1
kisiel cytrynowy 3 łyżki
cukru Do dekoracji:
cukier puder Sposób wykonania:
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z
cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać
kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.
Białka ubić, dodać
cukier, a następnie
żółtka i dalej ubijać.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i
proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych
jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą
margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć
jabłka i przykryć pozostałym
ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać
cukrem pudrem. SmacznegoŹródło: http://www.smaczny.pl/przepis,pulchna_szarlotkaCopyright © Smaczny.plCiasto: 5
jajek 1 szklanka
cukru 1 ½ szklanki
mąki pszennej ½ szklanki
mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia 25 dag
margaryny Nadzienie: 1 kg
jabłek 1
kisiel cytrynowy 3 łyżki
cukru Do dekoracji:
cukier puder Sposób wykonania:
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z
cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać
kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.
Białka ubić, dodać
cukier, a następnie
żółtka i dalej ubijać.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i
proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych
jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą
margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć
jabłka i przykryć pozostałym
ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać
cukrem pudrem. SmacznegoŹródło: http://www.smaczny.pl/przepis,pulchna_szarlotkaCopyright © Smaczny.pl