Wykonanie
Bardzo lubię w zasadzie wszystkie szarlotki. Dziś przepis na jedna z pierwszych pieczonych przeze mnie szarlotek. Ciasto to jest łatwe do zrobienia i bardzo dobre.Składniki:4
jajka1 szklanka
cukru1 kostka
margaryny3 szklanki
mąki pszennej⅓ szklanki
mąki ziemniaczanej1 opakowanie budyniu
waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 - 1,5 kg
jabłekcynamonWykonanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.
Jabłka smażyć na suchej patelni razem z
cynamonem do momentu aż nadmiar soku odparuje.
Jajka,
cukier i
margarynę utrzeć na gładką masę, dodać obie
mąki,
budyń i
proszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części.Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 180 o C przez 10 minut.Na ciasto wyłożyć
jabłka a następnie rozwałkowaną drugą część ciasta.Piec w temperaturze 180 o C przez 45 - 50 minut.