Wykonanie
składniki* 1 kg kwaśnych
jabłek* 400 g (2 i 2/3 szklanki)
mąki pszennej* 250 g
margaryny* 200 g ( 2/3 szklanki)
cukru* 4 łyżeczki
proszku do pieczenia* 5
jajek* dodatkowo łyżeczka
cukru i 2 łyżeczki
cynamonuSposób wykonania
Jabłka obrać, rozkroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę rozkroić na pół tak, aby
jabłko było pokrojone na ósemki. W misce zmieszać 1 łyżeczkę
cukru z 2 łyżeczkami
cynamonu, w rzucić pokrojone
jabłka i obtoczyć w cukrze z
cynamonem.
Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę z
cukrem, a następnie dalej ucierając dodawać po jednym
jajku. Na koniec dodać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia, wymieszać, a następnie dokładnie zmiksować.
Całość przełożyć do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozsmarować ( ciasto jest dość gęste).Ułożyć
jabłka na wierzchu lekko je wciskając w ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 60 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.Jeżeli wierzch się zrumieni zanim ciasto będzie upieczone, najlepiej przykryć go folią aluminiowa.Upieczone ciasto posypać po wierzchu
cukrem pudrem i
cynamonem.