ßßß Cookit - przepis na jabłecznik na lanym cieście

jabłecznik na lanym cieście

nazwa

Wykonanie

Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklani mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny
nadzienie:
duży słoik jabłek gotowanych
łyżka bułki tartej
łyżeczka cynamonu
cukier (w razie potrzeby)
1. białka ubić z cukrem, dodać żółtka i miksować dalej, dodać mąkę i
proszek,
2. margarynę roztopić w rondelku i gorącą wlać do masy, wszystko wymieszać łyżką,
3. połowę ciasta wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zapiec 15 minut
w temperaturze 180 stopni,
4. jabłka wymieszać z cynamonem i bułką tartą, jeżeli jabłka są kwaśne dodać
cukier,
5. masę wyłożyć na podpieczone ciasto, wylać pozostałą część, piec 40 minut.
Źródło:http://g-jak-gotowanie.blogspot.com/2013/12/jabecznik-na-lanym-ciescie.html