Jabłek na szczęście nie brakuje u nas przez okrągły rok, można je więc podawać na rozmaite sposoby.SKŁADNIKI:1 kostka masła lub margaryny5 jajek1 szklanka cukru1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki ziemniaczanej1 kg jabłek (lub sloik)1 łyżeczka proszku do pieczeniaewent. 1/2 łyżeczki cynamonu1 łyżka tartej bułkicukier puderRozdzielić jajka. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Dodać mąkę i proszek. Ubić pianę i dodać do ciasta - delikatnie wymieszać. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i przesmażyć z 1/3 szklanki cukru. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć 2/3 ciasta, posypać tartą bułką, ułożyć jabłka, ewentualnie posypać cynamonem i przykryć resztą ciasta (jeżeli jest bardzo rzadkie - nakładać łyżką). Piec ok.30 minut w temperaturze 160-175 stopni C. Posypać cukrem pudrem.