Wykonanie
Dostałam ten przepis dosyć dawno, często z niego robiłam jednak gdzieś się zawieruszył. Przypomniałam sobie o nim dziś napisałam do Edytki P. i mam go ponownie :D, dziękuje ci raz jeszcze za ten wspaniały przepis. Jest fantastyczny i nie trzeba czekać by ciasto wyrastało jest pulchne, delikatne po prostu boskie - wypróbujcie zobaczycie ;).
Składniki :Cytuje przepis za Edytą :)Najlepsze ciasto na pizzę + sosCIASTO:
mąka – 3 szklanki
drożdże – pół kostki
olej lub
oliwa z oliwek – 2 lub 3 łyżki stołowe (wg.uznania)
woda – 1 szklankaszczypta
soli i
cukru (
sól -ok. pół małej łyżeczki, płaskiej!2 szczypty
cukru na pokruszone
drożdże)SOS:
koncentrat pomidorowy – pół słoiczka
czosnek – 2 ząbki
sól,
cukier po pół płaskiej łyżeczki
oregano,
bazylia – płaska łyżeczkaJak przyrządzićCIASTO
Mąkę przesiać, dodać
sól i
cukier, dodać
olej lub
oliwę, wkruszyć
drożdże dodać
cukier i
sól, wymieszać i dodać
wodę. Zagniatać ok 10 min., im dłużej tym ciasto lepsze . Po wyrobieniu ciasta włączyć piekarnik, a ciasto ma się nie lepić do rąk, można je podsypywać
mąką w czasie wyrabiania, ciasto należy rozciągnąć do formy (starcza na blachę od piekarnika) i ułożyć na posypanej
mąką blasze, niech sobie kilka minut rośnie jak chce. Ja je tak trzymam aż piekarnik ma 200 stopni (ma
mieć 250) i dopiero wtedy smaruję brzegi
jajkiem (wtedy nie wysycha i ma rumiana skórkę) oraz smaruję wierzch sosem. Na to kładę to co akurat mam w lodówce, zwykle w kolejności: sos,
ser,
pieczarki,
boczek lub
salami i znów
ser.Ja
dodatkowo do ciasta dodaje ulubione
zioła,
chili w płatkach,
oregano,
bazylię.SOSPół słoiczka
koncentratu pomidorowego z
solą i
cukrem do smaku (koncentrat zwykle bywa kwaśny) oraz z
ziołami i
czosnkiem należy wymieszać i smarować ciasto przed położeniem dalszych składników jeżeli się je ma )) A jak się nie ma to wystarczy 10 deka
utartego sera na wierzch i też jest dobrze.Całość piekę 11 do 12 minut.Uwagi:Ma być prosto i niezawodnie “Jak ruska pepesza”. Więc żadnego
mleka – wystarczy
woda, żadnego czekania aż
drożdże urosną( i tak ciasto urośnie), i ma być szybko a smacznie, stąd sos do smarowania powierzchni ciasta przed położeniem składników. Najważniejsze! to dobrze wyrobić ciasto! i tyle :))Smacznego.