Wykonanie
Dzisiaj pizza, z długo leżakującym
ciastem. Domowa pizza to zdrowsza alternatywa dla kupnej. Moja będzie z
serem pleśniowym, białą
mozzarellą,
salami i
czerwoną cebulką, wy natomiast możecie zrobić z czym tylko Wam się
zamarzy ;-)Składniki:Ciasto:200 g
mąki włoskiej typu 405 (kupiłam na allegro)1,5 łyżki
oliwypół łyżeczki
solitroszkę ponad 1/2 łyżeczki
cukru50 g świeżych
drożdży200 ml ciepłej
wodydużo
mąki do podsypaniaSos:puszka
pomidorów Pelatikilka ząbków
czosnkuzioła (
bazylia,
oregano,
estragon,
zioła prowansalskie)
oliwa z oliweksól i
cukierPrzygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski (napowietrzamy ją w ten sposób), dodajemy pokruszone
drożdże,
sól i
cukier. Mieszamy drewnianą łyżką, wlewamy ciepłą
wodę i
oliwę. Wyrabiamy łyżką, chwilę to potrwa bo ciasto będzie mocno rozlazłe, cały czas podsypujemy
mąką, po jakiś 15 minutach zacznie się robić zwarte i elastyczne (ja wyrabiam je w misce plastikowej, robię w ten sposób mniej bałaganu). Formujemy z niego ładną kulę miskę posypujemy mocno
mąką, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na noc. Jakieś 2 godziny przed pieczeniem, ciasto lekko wyrabiamy i odstawiamy aby sobie rosło w ciepłym miejscu, (pamiętajcie że nie można z niego wyciskać powietrza!). Jeżeli mamy kamień do pizzy to będziemy ją piekli na kamieniu. Jak nie to na blaszce ewentualnie w foremce (ja kiedyś robiłam na spodzie do tortownicy, jakiś rok temu dostałam od narzeczonego kamień). Więc jak macie kamień trzeba go nagrzać odpowiednio wcześniej(ok. 60 minut przed pieczeniem temp. to min. 220 st. max ile piekarnik da radę). Opiszę to i tak i tak. Zacznę od kamienia: nagrzewamy a w
między czasie formujemy pizzę ciasto układamy na dużym talerzu lub spodzie od tortownicy (posypanej obficie
mąką), smarujemy sosem i układamy ulubione składniki, przenosimy do piekarnika i ostrożnie przekładamy na kamień czas pieczenia to 5-7 minut. Teraz blaszka lub forma (tu jest prościej) ja wykładałam papierem do wypieków, posypywałam również
mąką (piekarnik rozgrzewamy odpowiednio wcześniej. Ciasto układamy na blaszce i dalej robimy tak samo jak w przypadku przygotowania na kamień, najpierw sos,
potem składniki i
ser. Nie musimy się martwic o przenoszenie;-). Foremkę wkładamy do piekarnika tu pieczemy trochę dłużej ok. 15-20 minut (obserwujemy spód, ma być brązowy ale lekko) i ciasto będzie trochę inne ale nie znaczy to że gorsze.Sos: do garnka o podwójnym dnie lejemy
oliwę i wrzucamy
czosnek (najlepiej rozgnieciony), smażymy chwilę i dodajemy
pomidory z puszki, oraz ulubione
zioła, gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, gdy
czosnek i
pomidory będą już miękkie dodajemy
sól i
cukier do smaku.Tak naprawdę to już koniec naszej pracy. Pizza powinna wyjść smakowita i chrupiąca.Smacznego ;-)