ßßß Cookit - przepis na Duszony karczek w kiszonej kapuście

Duszony karczek w kiszonej kapuście

nazwa

Wykonanie

Oto pierwszy z przepisów jaki wykorzystałam w swoim sloow cookingu, akurat miałam wolny dzień więc nastawiłam obiad i pojechałam pozałatwiać zaległe sprawy. Po powrocie wystarczyło tylko zagęścić powstały sos i upiec ziemniaki w piekarniku i miałam pyszny obiad bez stania w kuchni :). Powoli dział wolnowaru będzie się rozrastał, a i już tworzy się nowy na pyszną konfiturę cytrynowo-pomarańczową do herbaty ;). W przepisie użyłam podwójnej ilości porcji by obiad starczył na dwa dni tak więc możecie zredukować ilość składników.
10 porcji
Składniki :
1 , 5 kg karczku
2 łyżeczki majeranku
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka czarnuszki
1/2 łyżeczki ostrej papryki - używam oryginalnej tureckiej
800 g kiszonej kapusty
2 cebule
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
3 łyżki śmietany 18%
1-2 łyżki skrobi kukurydzianej
Opis przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 1,5 cm plastry, nacieramy czosnkiem, majerankiem, kminem, czosnkiem nied ź wiedzim, czarnuszką oraz ostrą papryką. Mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Kapustę je ż eli jest bardzo kwaśna delikatnie płuczemy i kroimy, wkładamy do naczynia dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz.
Mi ę so obsma ż amy z każdej strony na patelni i układamy na kapuście, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokrojoną w piórka cebulą. Całość podlewamy połową szklanki wody.
Włączamy urządzenie nastawiamy czas
LOW 6 godzin
HIGH 3 , 5 godziny
G odzinę przed zakończeniem zalewamy śmietaną wymieszan ą z mąką w połowie szklanki wody, delikatnie mieszamy całość, w razie potrzeby doprawiamy.
Je ż eli nie macie wolnowaru, wszystkie czynności s ą takie same jednak mięso wraz z kapustą wkł a damy do garnka lub naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny w 180 C.
* lo kowanie produktu
http://www.crockpot.pl/
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2015/12/duszony-karczek-w-kiszonej-kapuscie.html