ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Fasolka po bretońsku to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Przygotowane z gotowanej lub duszonej fasoli z dodatkiem pomidorów, dobrej jakości kiełbasy oraz ziół. Podobnie jak z bigosem, przepisów na nią jest wiele i pewnie każdy dobry. Ja dzisiaj publikuję taki, który w kuchni służy mi już kilka lat i od kilku lat dopracowywałam jego proporcje.
Fasolka po bretońsku towarzyszyła mi już od dzieciństwa jednak nigdy nie spisałam przepisu babci. Musicie wiedzieć, że to była wprost mistrzyni tego dania i zawsze tworzyła go z pamięci. Niestety na stare lata jej pamięć na tyle zaczęła szwankować, że nie podała mi przepisu na swoją popisową szarlotkę ani właśnie na fasolkę po bretońsku. Musiałam więc pokombinować po swojemu.
Składniki:
opakowanie suchej fasoli (około 400g)
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
około 300g dobrej kiełbasy – ja użyłam kiełbasy dymionej od Hańderek
2 łyżki oleju rzepakowego
około 500ml passaty pomidorowej w butelce
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki suszonego majeranku
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
opcjonalnie pół łyżeczki kminku
sól i czarny pieprz do smaku
Fasolę przesypujemy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą ponad powierzchnię fasoli. Przykrywamy i zostawiamy na noc aby napęczniała. Następnego dnia dodajemy około łyżeczki soli i gotujemy (w tej samej wodzie w której się moczyła) przez około 2 godziny. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Sprawdzamy czy fasola jest miękka. Gdyby nie – wydłużamy czas gotowania o 30-40 minut.
Cebulę oraz czosnek siekamy drobno i na rozgrzanej patelni z łyżką oleju podsmażamy aż zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem. Na tej samej patelnię dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gdy wszystko ładnie się podsmaży przekładamy zawartość patelni do garnka z fasolą.
Do garnka z fasolą dodajemy przyprawy i zagotowujemy całość dobrze mieszając. Dodajemy passatę i doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagotowujemy przez 20-30 minut pod przykryciem.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/fasolka-po-bretonsku