ßßß Cookit - przepis na Schab pieczony w mleku

Schab pieczony w mleku

nazwa

Wykonanie

Schab pieczony w mleku chodził za mną od ponad miesiąca. Przepis znalazłam dosyć dawno w jednej ze starych gazet (niestety, nie pamiętam w której). Spisałam go i...całkowicie o nim zapomniałam. Wreszcie postanowiłam go wypróbować. Zmodyfikowałam go o dodatek majeranku, liścia laurowego i ziela angielskiego, użyłam mleka 3,2 %, bo takie wydawało mi się najwłaściwsze dla tego dania. Dla wzbogacenia smaku do sosu dodałam cebulę. Rezultat? Skoro dzielę się z Wam przepisem, to zapewniam, było bardzo smacznie :) Jeśli jeszcze nie przyrządzaliście schabu w ten sposób - polecam. Mięso jest kruche i delikatne, a podane z mlecznym sosem smakuje bajecznie.
Składniki:
1 kg schabu
1 litr mleka 3,2 %
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
4 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 mała cebula
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżka mąki
Schab umyć i osuszyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać łyżkę oleju, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Zamarynowany schab wyciągnąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Na patelni na dużym gazie podgrzać olej. Schab obsmażyć na rumiano z każdej strony, ponownie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Mleko podgrzać z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gorącym mlekiem zalać schab (powinien sięgać do 3/4 wysokości mięsa). Tak przygotowane mięso w mleku przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (dolna grzałka) z termoobiegiem. Piec przez 30 minut. Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i polać wierzch mięsa mlekiem. Piec przez kolejne 30 minut. Mięso wyciągnąć z mleka, zawinąć w folię i ponownie wstawić do wyłączonego, ciepłego piekarnika. Na patelni na której obsmażało się mięso, na łyżce oleju zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Mleko przelać do rondelka i dodać do niego zeszkloną cebulę. Mleko podgrzać na mocnym gazie do lekkiego odparowania. W niewielkiej ilości wody rozmieszać mąkę. Wlać do mlecznego sosu, energicznie mieszając trzepaczką. Podgrzać do zagęszczenia się sosu. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Schab podawać z przygotowanym sosem.
Rady: Do marynowania schabu można użyć dowolnej, ulubionej kompozycji ziół.
Podczas pieczenia mleko będzie się lekko pienić, należy więc piec schab w naczyniu, w którym mleko sięga do mniej więcej 3/4 wysokości formy.
Jeśli w sosie mlecznym pojawią się grudki należy po przelaniu do rondelka zmiksować go do uzyskania kremowej konsystencji.
Można zrezygnować z zagęszczania sosu mąką, należy jednak odparować go do odpowiedniej gęstości.
Tak przygotowany schab można podawać także na zimno np. do kanapek.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2014/10/schab-pieczony-w-mleku.html