ßßß Cookit - przepis na schab pieczony(duszony) w mleku

schab pieczony(duszony) w mleku

nazwa

Wykonanie

Słyszałam o nim, że jest delikatniejszy niż ten pieczony tradycyjną metodą i powiem, że to prawda :)
Schab możemy podać na obiad z sosem mleczno - pieczeniowym jak i na zimno, do kanapek.
U mnie pojawił się w tej drugiej roli i tak nam posmakował, że będzie gościł u nas regularnie :)
Przepis zobaczyłam u Beatki, podaję go z moimi zmianami.
około 1 kg schabu bez kości
do natarcia przed pieczeniem:
sól
pieprz
majeranek (opcjonalnie)
słodka i ostra papryka (opcjonalnie)
3 ząbki czosnku
zalewa:
1 - 1,2 litra mleka
2 - 3 ząbki czosnku
8 ziarenek czarnego pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
1 liść laurowy
dodatkowo:
mąka do zagęszczenia sosu
sól, pieprz
ewentualnie majeranek
słodka lub ostra papryka
Schab umyć, osuszyć, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posypać dość obficie solą i resztą przypraw wg uznania. Zawinąć w folię aluminiową, odstawić na 24 godziny do lodówki.
Na drugi dzień do mleka dodać czosnek (obrany i przekrojony na połówki), pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
Schab obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć schab i zalać wcześniej przygotowaną mieszanką mleczną. Mięso ma być przykryte niemal w całości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (bez przykrycia) i piec około 70 minut. W połowie pieczenia mięso odwrócić na drugą stronę.
Jeśli zajdzie potrzeba, uzupełnić mleko w trakcie pieczenia, ja nie musiałam.
UWAGA: Mleko będzie się pieniło, tak ma być, nie wykipi, ale jeśli chcemy, możemy lekko wymieszać.
WERSJA NA KANAPKI:
Po upływie wyżej wymienionego czasu schab wyjąć z piekarnika i wystudzić w zalewie mlecznej, wyjąć, schłodzić w lodówce.
WERSJA OBIADOWA:
Po upływie 70 minut schab wyjąć z zalewy, wstawić do ciepłego piernika by nam nie ostygł. Sos przelać do rondla odparować do pożądanej objętości, zagęścić mąką, doprawić.
Orientacyjnie, jeśli zostanie nam 1 szklanka sosu, dodajemy 1 łyżkę z malutką górką mąki wymieszanej w 1/3 szklanki wody i zagotowujemy.
Mięsko kroimy w plastry, polewamy sosem, podajemy z czym lubimy.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/12/schab-pieczonyduszony-w-mleku.html