Wykonanie
Po takie małe mini-pizze bardzo chętnie sięgną dzieci, ale i starsi na pewno ich nie odmówią. Łatwo je zrobić i jeszcze łatwiej jeść, bo to porcje dosłownie na 2-3 kęsy. W
sumie cokolwiek na nich położymy, to i tak będą smaczne, nawet w podstawowej wersji z
sosem pomidorowym i zapieczonym
serem.


Składniki :ciasto :2 szklanki
mąki pszennej20 g. świeżych
drożdży5 łyżek
oliwysólok. 3/4 szklanki ciepłej
wody2 łyżeczki mieszanki
ziół prowansalskiach
sos pomidorowy :
pomidory w kostce (puszka)kilka łyżek
oliwyzioła prowansalskiesol,
pieprzdodatki :
żółty serser pleśniowy typu lazurdowolna
wędlinaczerwona papryka1-2
pieczarkiPrzygotowanie :Ze wszystkich składników zagniatam elastyczne, miękkie ciasto (
wodę wlewam stopniowo, jednocześnie zagniatając pozostałe składniki). Odkładam ciasto na 15 minut w ciepłe miejsce.Do rondla przekładam
pomidory, dodaję
oliwę i
zioła prowansalskie. Podgrzewam na wolnym ogniu i gotuję przez chwilę, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Odstawiam do przestudzenia.Lekko podrośnięte ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 0,5 cm i wycinam kółka (np. szklanką). Kółka przekładam na blachę wyłożoną papierem, każde smaruję porcją sosu, a następnie układam dowolne składniki. Pizzerinki piekę w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C. przez ok. 20 minut. Podaję gorące, z
ketchupem i
oliwkami.





