Wykonanie
Tą pizze robiłam jakiś czas ..[znów sporo zaległych przepisów czeka na opublikowanie]....Czasem robię pizzę na grubym spodzie, a czasem na cienkim...dzisiaj była pizza na cienkim spodzie, ale dla odmiany na słodko..przepis wkrótce na blogu..

3 szkl.
mąki pszennej6 g
drożdży1,5 szkl.ciepłej
wody1,5 płaska łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1
jajko2-3 łyżki
oliwyzioła prowansalskiedowolne dodatki
kiełbasa pokrojona w plastry
pieczarkipomidoryser żółtyDrożdże z
cukrem zalać ciepłą
wodą,dodać 4 łyżki
mąki przykryć i odstawić na 15 min. aż wyrosną.Do
mąki z
solą wlać rozczyn
drożdżowy,
olej i
zioła,wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto.Odstawić do wyrośnięcia [ można również od razu rozwałkować ciasto na blachę].Ciasto rozwałkować na blachę, posmarować dowolnym sosem [ u mnie wyjątkowo tylko odrobina
ketchupu] .Ułożyć dowolne dodatki .Posypać
startym serem i wstawić do nagrzanego do 210 ˚C piekarnika .Piec 15-20 minut.Można również wzdłuż dłuższego
boku ułożyć dodatki.Całość zwinąć wzdłuż dłuższego
boku w ciasną roladę.Pociąć na kilku centymetrowe kawałki i ułożyć w foremce na mufinki.






