Wykonanie
Czy istnieje na świecie ktoś, kto nie lubi pizzy? Ze świecą takiego szukać!Lecz gdy nie chce się wychodzić z domu, a świadomość, że zamówiona będzie przypominała bardziej gumowy placek, a nie smakowitą pizzę, wystarczy zrobić trzy kroki do kuchni.Taka domowa jest najlepsza-cieplutka prosto z piekarnika, a poza tym kładziemy na nią dokładnie to, co chcemy w ilości, jaka nas zadowala.Przepis na ciasto znalazłam na Kwestii Smaku -bardzo łatwe, niepracochłonne, a przede wszystkim puszyste i smaczne. Dodatki to wynik własnych upodobań.

Składniki (2 duże pizze lub 4 małe):Ciasto:600 g
mąki pszennej1,5 szklanki
wody40 g świeżych
drożdży2 łyżeczki
cukru4 łyżki
oliwy (+ do posmarowania)łyżeczka
soliDodatki:sos do pizzy *przepis*pętko
kiełbasy20 dag
szynki0,5 kg
pieczarek2 łyżki
masła30 dag
żółtego seraświeża
bazylia
Przygotowanie:
Wodę lekko podgrzać (nie może być gorąca!). Do połowy dodać pokruszone
drożdże oraz
cukier, wymieszać do rozpuszczenia
drożdży. Odstawić na 5 minut-w tym czasie
drożdże powinny zacząć się pienić . W tym czasie podgrzać resztę
wody (ma być tak samo ciepła jak poprzednio).
Mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczone
drożdże, resztę
wody i
oliwę. Lekko zagnieść, dodać
sól i wyrabiać przez około 10 minut ręcznie-ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk. Z ciasta uformować kulę, posmarować ją
oliwą, włożyć do dużej miski. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę (do podwojenia objętości). W tym czasie przygotować dodatki-
pieczarki przesmażyć na patelni z
masłem,
szynkę i
kiełbasę pokroić wedle upodobań, zetrzeć
ser. Następnie ciasto przełożyć na blat, odgazować i chwilę wyrobić. Podzielić na 2 lub 4 części (zależnie od tego, jak duże mają być pizze). Każdą część rozwałkować na grubość ok. 6-7 mm. Przełożyć na blachy wysmarowane
oliwą, uformować boczny rant, ponakuwać widelcem całą powierzchnię ciasta. Przykryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 250 stopni. Po wyrośnięciu rozsmarowac na cieście sos, rozłożyć
pieczarki,
szynkę,
kiełbasę, całość obficie posypać
serem i świeżo posiekaną
bazylią. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12-20 minut (zależnie od wielkości pizzy) aż brzegi i
spod ciasta będą zrumienione.


Panissimo / Il castello di Patty Pa