Kolejne z serii maminkowych zapiekanek.Składniki na 4 zapiekanki:-40 dkg obranych ziemniaków-5 dkg kaszy gryczanej prażonej-5 jajek-3 czubate łyżki mąki pszennej-średnia cebula-sól, pieprzziołowy-czosnek niedźwiedzi-szczypiorek-2 łyżki oleju-bułka tartaKaszę gotujemy na sypko.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i zgniatamy gnieciuchem.Cebulę i szczypiorek kroimy na drobno.Cebulę szklimy na patelni z niewielka ilością oleju.Do przestudzonych ziemniaków dosypujemy kaszę, mąkę,dodajemy jedno jajko i zeszklona cebulę, przyprawiamysolą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.Dokładnie mieszamy.Ceramiczne foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.Nabieramy porcje masy ziemniaczanej, w dłoniach formujemy placki i wykładamy nimi foremki.Warto zostawić trochę masy na uzupełnienie góry.Do tak przygotowanych foremek na dno wsypujemytrochę szczypiorku i wbijamy jajka.Ale jaja !Trafiliśmy na jajko z dwoma żółtkami :)Jajka posypujemy szczypiorkiem, zbieramy brzegia jeśli zabraknie na górę dokładamy pozostawioną wcześniej masę.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 35 minut.Wyjmujemy z piekarnika i gotowe.Po 3-4 minutach zapiekanki można wyjąć z foremek,dodać sos musztardowy ismacznego!