ßßß Cookit - przepis na Bliny

Bliny

nazwa

Wykonanie

Bliny można przygotować w różnych wersjach.
Pochodzą z terenów Rosji i północno - wschodniej Polski,
przez lata zostały mocno zmodyfikowane.
Nam kojarzą się z Beskidami a szczególnie z Wisłą.
My również zmienimy nieco bliny.
Upieczemy je z ziemniaków z dodatkiem kaszy gryczanej.
Składniki:
-ok. 1 kg ziemniaków
-10 dkg kaszy gryczanej
-1 cebula
-1 ząbek czosnku
-1 jajko
-2-3 łyżki mąki pszennej
-olej
-sól
-pieprz ziołowy
-susz warzywny do gotowania kaszy
Do dekoracji wykorzystaliśmy szczypiorek, czerwoną cebulę, ogórek i papryczki.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut.
Odsączamy i studzimy.
Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane.
Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.
Wstawiamy na 5 minut blaszkę, następnie wyciągamy ją i układamy na niej
papier do pieczenia posmarowany olejem.
Na papier nakładamy porcje masy ziemniaczanej, formując dość duże placki.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut.
Na talerzu układamy dekorację.
Układamy upieczone bliny, polewamy sosem czosnkowym i delektujemy się
niesamowitym smakiem.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/11/bliny.html