Bliny można przygotować w różnych wersjach.Pochodzą z terenów Rosji i północno - wschodniej Polski,przez lata zostały mocno zmodyfikowane.Nam kojarzą się z Beskidami a szczególnie z Wisłą.My również zmienimy nieco bliny.Upieczemy je z ziemniaków z dodatkiem kaszy gryczanej.Składniki:-ok. 1 kg ziemniaków-10 dkg kaszy gryczanej-1 cebula-1 ząbek czosnku-1 jajko-2-3 łyżki mąki pszennej-olej-sól-pieprzziołowy-susz warzywny do gotowania kaszyDo dekoracji wykorzystaliśmy szczypiorek, czerwoną cebulę, ogórek i papryczki.Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut.Odsączamy i studzimy.Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane.Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.Wstawiamy na 5 minut blaszkę, następnie wyciągamy ją i układamy na niejpapier do pieczenia posmarowany olejem.Na papier nakładamy porcje masy ziemniaczanej, formując dość duże placki.Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut.Na talerzu układamy dekorację.Układamy upieczone bliny, polewamy sosem czosnkowym i delektujemy sięniesamowitym smakiem.Smacznego!