Wykonanie
Zimą uwielbiam piec ciasta z dużą ilością
maku. To właśnie takie jest- imponująca ilość
makowego farszu pod delikatną
bezą na kruchym
cytrynowym cieście. Uwielbiam :) .Składniki na ciasto (blacha 25 x 35):300 g
mąki pszennej150 g zimnego
masła100 g
cukru pudru2
żółtka2 łyżki gęstej
śmietany 18%2łyżki domowego
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka otarta z
cytrynyZ podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy co najmniej 1 godzinę w lodówce- najlepiej ciasto przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce.
Ciastem wylepiamy spód formy do pieczenia wysmarowaną
masłem i wysypaną
mąką . Spód podpiekamy ok. 20 minut, temp. 180 stopni.Masa makowa :· 750 g
maku mielonego· 800 ml
mleka· 5
jajek· 2 łyżki
masła· 4 łyżki
miodu· 1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej· 1,5 łyżki
bułki tartej· 1 szklanka
cukru· 3 łyżki
powideł śliwkowych· 20 g
drożdży· 100 g
orzechów włoskich· 70
skórki pomarańczowej kandyzowanej· 70 g
suszonej żurawiny· 70 g
migdałówDo
cukru kruszymy
drożdże i odstawiamy na chwilę.
Mak zalewamy
mlekiem i zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu aż wchłonie cały płyn. Dodajemy
miód, powidła i
masło, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu.
Drożdże z
cukrem dodajemy do przestudzonej masy makowej. Dodajemy
mąkę i
bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Dodajemy lekko ubite
jajka, posiekane
orzechy,
skórkę pomarańczową i
żurawinę. Dokładnie mieszamy.Masę wykładamy na podpieczony spód. Makowiec pieczemy ok. 30 -35 minut, temp. 180 stopni.
Beza:· 5
białek·
kisiel truskawkowy· 1/2 szklanki drobnego
cukruszczypta
soliBiałka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywno, pod koniec dodając
kisiel wymieszany z
cukrem. Piankę wykładamy na ciasto (dekoracyjnie za pomocą rękawa cukierniczego). Całość wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem nagrzanego do 200 stopni i pieczmy ok. 15-20 minut. Smacznego!