ßßß Cookit - przepis na Makowiec na kruchym spodzie z bezą

Makowiec na kruchym spodzie z bezą

nazwa

Wykonanie

Zimą uwielbiam piec ciasta z dużą ilością maku. To właśnie takie jest- imponująca ilość makowego farszu pod delikatną bezą na kruchym cytrynowym cieście. Uwielbiam :) .
Składniki na ciasto (blacha 25 x 35):
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany 18%
2łyżki domowego cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy co najmniej 1 godzinę w lodówce- najlepiej ciasto przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Ciastem wylepiamy spód formy do pieczenia wysmarowaną masłem i wysypaną mąką . Spód podpiekamy ok. 20 minut, temp. 180 stopni.
Masa makowa :
· 750 g maku mielonego
· 800 ml mleka
· 5 jajek
· 2 łyżki masła
· 4 łyżki miodu
· 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
· 1,5 łyżki bułki tartej
· 1 szklanka cukru
· 3 łyżki powideł śliwkowych
· 20 g drożdży
· 100 g orzechów włoskich
· 70 skórki pomarańczowej kandyzowanej
· 70 g suszonej żurawiny
· 70 g migdałów
Do cukru kruszymy drożdże i odstawiamy na chwilę. Mak zalewamy mlekiem i zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu aż wchłonie cały płyn. Dodajemy miód, powidła i masło, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu. Drożdże z cukrem dodajemy do przestudzonej masy makowej. Dodajemy mąkę i bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Dodajemy lekko ubite jajka, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i żurawinę. Dokładnie mieszamy.
Masę wykładamy na podpieczony spód. Makowiec pieczemy ok. 30 -35 minut, temp. 180 stopni.
Beza:
· 5 białek
· kisiel truskawkowy
· 1/2 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodając kisiel wymieszany z cukrem. Piankę wykładamy na ciasto (dekoracyjnie za pomocą rękawa cukierniczego). Całość wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem nagrzanego do 200 stopni i pieczmy ok. 15-20 minut. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/01/makowiec-na-kruchym-spodzie-z-beza.html