Wykonanie
Na weekend zapraszam na kontrastowe makowce z dodatkiem
mąki orkiszowej i z dodatkiem jabłuszka w
masie makowej. Wychodzą przepyszne- dla mnie zdecydowanym faworytem jest
czekoladowy! Makowczyki należy kroić na drugi dzień po upieczeniu. Ja jednak tyle nie wytrzymałam i rozkroiłam je dla swoich
bliskich jeszcze ciepłe,co widać na zdjęciach :) .Na ciasto:· 50 g
drożdży· ok. pół szklanki
mleka· 300 g
mąki pszennej + 2 łyżki· 100 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej· 160g
masła· 3/4 szklanki
cukru pudru· 2
jaja· szczypta
soli·
skórka z cytryny· łyżka ekstraktu
waniliowego· 2 łyżki
kakaoMasa makowa:· 400 g
maku· 3 szklanki
mleka· 150 g
masła· kilka (5-6) łyżek
miodu do smaku· 1 łyżka
cukru waniliowego domowej roboty· łyżka ekstraktu
waniliowego· garść
migdałów· garść
orzechów włoskich· 100 g
suszonej żurawiny· garść kandyzowanej
skórki pomarańczowej· 2
żółtka· 2
białka· szczypta
soli· 1 - 2
jabłka ze skórką· Zdobienie:·
sok z cytryny·
cukier puder ile zabierze· odrobina
makuZaczyn: -
drożdże kruszymy zasypujemy łyżką
cukru waniliowego, zalewamy ciepłym
mlekiem, dodajemy łyżkę
mąki i rozrabiamy na gładki zaczyn. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem, dodajemy odrobinę
soli, zaczyn,
jajka,
mąki,
skórkę z cytryny. Wyrabiamy, dzielimy na połowę, do jednej dodajemy 2 łyżki
maki, do drugiej
kakao i ponownie wyrabiamy, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aż ciasta podwoją swoją objętość.Masa:-
Mak gotujemy na małym ogniu w
mleku ok. pół godziny. Przecedzamy i trzykrotnie mielimy.
Masło,
miód i
cukier topimy na małym ogniu, dodajemy posiekane
migdały,
orzechy włoskie,
żurawinę,
mak oraz skórkę. Całość dobrze mieszamy i trzymamy na małym ogniu ok. 5 minut. Do wystudzonej masy dodajemy
żółtka i ubite ze szczyptą
soli białka, starte na tarce o dużych oczkach
jabłko oraz ekstrakt
waniliowy, mieszamy. Ciasto jasne i
kakaowe wałkujemy na prostokąty. Na każdym rozprowadzamy cienką warstwą połowę masy makowej. Zwijamy wzdłuż dłuższego
boku. Przekładamy na papier do pieczenia, którym następnie dokładnie owijamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto szczelnie wypełni papier do pieczenia wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut, termoobieg 180 stopni. Przygotowujemy
lukier z
soku z cytryny i pudru. Polewamy nim nieco przestudzone makowce, posypujemy
makiem. Możemy ozdobić
orzechami czy
skórką pomarańczową.