Wykonanie
Pyszne, rozpływające się w ustach
ciasto francusko-
drożdżowe dopełnione
słodyczą żurawiny i delikatnością białego
maku. Rogaliki są wprawdzie pracowite i czasochłonne, ale idealnie sprawdzą się na każdym świątecznym
stole.Na
ciasto francusko-
drożdżowe:500 g
mąki pszennej300 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej2
jajka1
żółtko60 g
drożdżyniepełna szklanka
cukru waniliowego1 szklanka ciepłego (lekko podgrzanego)
mleka 0,5%150 g stopionego, przestudzonego
masłaszczypta
soli400 g
masła z lodówkiNa farsz:250 g białego
maku220 g
herbatników3/4 szklanki
cukru waniliowego100 g
orzechów włoskich150 g
migdałów200 g
suszonej żurawiny4 szklanki
mleka 0,5%łyżka ekstraktu
waniliowegoDekoracja:sok z 2
cytryncukier puder- ile zabierze sok (na
lukier)100 g uprażonych, przesiekanych
migdałów100 g przesiekanej
suszonej żurawinyDodatkowo:
jajkoCiasto i farsz należy przygotować dzień wcześniej. Ciasto- zaczynamy od przygotowania zaczyny.
Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką
cukru waniliowego. Kiedy zaczną przybierać płynną konsystencję, dolewamy ciepłe
mleko. Dodajemy łyżkę
mąki i dobrze mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aby
drożdże zaczęły pracować. Na stolnicę wysypujemy obie
mąki i resztę
cukru, dodajemy szczyptę
soli. Robimy dołeczek, do dołeczka wlewamy rozbełtane
jajka i
żółtko. Zagarniamy je
mąką. Ponownie robimy dołeczek, wlewamy zaczyn, roztopione
masło. Szybko zarabiamy dość luźne ciasto. Starajmy się jak najmniej podsypywać
mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki, żeby dobrze się schłodziło. Kiedy ciasto będzie już chłodne, rozwałkowujemy je na dość cienki prostokąt. Na prostokącie na jednej połówce rozkładamy cienko
masło z lodówki. Przykrywamy je pozostałą częścią ciasta. Ciasto składamy jeszcze na połowę i wałkujemy. Ponownie składamy je na trzy części i wkładamy do schłodzenia do lodówki. Po ok. 20 minutach ciasto wyjmujemy, wałkujemy, składamy znowu na 3 części i wstawiamy do lodówki. Czynność powtarzamy jeszcze jeden raz. Ciasto powinno chłodzić się w lodówce całą noc. Farsz- Biały
mak przelewamy wrzątkiem i odcedzamy.
Mleko zagotowujemy z
cukrem. Do gotującego się
mleka dodajemy biały
mak, lekko przesiekane
orzechy włoskie i
migdały oraz pokruszone
herbatniki. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, cały czas mieszając i pilnujący, by masa sie nie przypaliła. Po tym czasie masę studzimy, przestudzoną trzykrotnie mielimy. Odstawiamy na noc do lodówki. Przed faszerowaniem dodajemy do masy ekstrakt
waniliowy i dobrze mieszamy. Ciasto dzielimy na mniejsze części, żeby łatwiej było nam wałkować i wykrawać
rogale. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, z którego wykrawamy dość duże trójkąty. Na grubszym końcu wykładamy farsz, na farszu układamy dużą ilość
suszonej żurawiny i zawijamy.
Rogale układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Dajemy im 20 minut na wyrośnięcie. Smarujemy rozbełtanym
jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, teroobieg, ok. 22 minut. Przygotowujemy
lukier- wyciskamy sok z 2
cytryn i ucieramy go z
cukrem pudrem do uzyskania konsystencji gęstej
śmietany. Tak przygotowanym lukrem zdobimy jeszcze ciepłe
rogale. Posypujemy je
bakaliową posypką przygotowaną z przesiekanych, podprażonych
migdałów i
suszonej żurawiny. Smacznego!