ßßß Cookit - przepis na Rogale francusko-drożdżowe z żurawiną i makiem

Rogale francusko-drożdżowe z żurawiną i makiem

nazwa

Wykonanie

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto francusko-drożdżowe dopełnione słodyczą żurawiny i delikatnością białego maku. Rogaliki są wprawdzie pracowite i czasochłonne, ale idealnie sprawdzą się na każdym świątecznym stole.
Na ciasto francusko-drożdżowe:
500 g mąki pszennej
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 jajka
1 żółtko
60 g drożdży
niepełna szklanka cukru waniliowego
1 szklanka ciepłego (lekko podgrzanego) mleka 0,5%
150 g stopionego, przestudzonego masła
szczypta soli
400 g masła z lodówki
Na farsz:
250 g białego maku
220 g herbatników
3/4 szklanki cukru waniliowego
100 g orzechów włoskich
150 g migdałów
200 g suszonej żurawiny
4 szklanki mleka 0,5%
łyżka ekstraktu waniliowego
Dekoracja:
sok z 2 cytryn
cukier puder- ile zabierze sok (na lukier)
100 g uprażonych, przesiekanych migdałów
100 g przesiekanej suszonej żurawiny
Dodatkowo:
jajko
Ciasto i farsz należy przygotować dzień wcześniej. Ciasto- zaczynamy od przygotowania zaczyny. Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru waniliowego. Kiedy zaczną przybierać płynną konsystencję, dolewamy ciepłe mleko. Dodajemy łyżkę mąki i dobrze mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować. Na stolnicę wysypujemy obie mąki i resztę cukru, dodajemy szczyptę soli. Robimy dołeczek, do dołeczka wlewamy rozbełtane jajka i żółtko. Zagarniamy je mąką. Ponownie robimy dołeczek, wlewamy zaczyn, roztopione masło. Szybko zarabiamy dość luźne ciasto. Starajmy się jak najmniej podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki, żeby dobrze się schłodziło. Kiedy ciasto będzie już chłodne, rozwałkowujemy je na dość cienki prostokąt. Na prostokącie na jednej połówce rozkładamy cienko masło z lodówki. Przykrywamy je pozostałą częścią ciasta. Ciasto składamy jeszcze na połowę i wałkujemy. Ponownie składamy je na trzy części i wkładamy do schłodzenia do lodówki. Po ok. 20 minutach ciasto wyjmujemy, wałkujemy, składamy znowu na 3 części i wstawiamy do lodówki. Czynność powtarzamy jeszcze jeden raz. Ciasto powinno chłodzić się w lodówce całą noc. Farsz- Biały mak przelewamy wrzątkiem i odcedzamy. Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy biały mak, lekko przesiekane orzechy włoskie i migdały oraz pokruszone herbatniki. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, cały czas mieszając i pilnujący, by masa sie nie przypaliła. Po tym czasie masę studzimy, przestudzoną trzykrotnie mielimy. Odstawiamy na noc do lodówki. Przed faszerowaniem dodajemy do masy ekstrakt waniliowy i dobrze mieszamy. Ciasto dzielimy na mniejsze części, żeby łatwiej było nam wałkować i wykrawać rogale. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, z którego wykrawamy dość duże trójkąty. Na grubszym końcu wykładamy farsz, na farszu układamy dużą ilość suszonej żurawiny i zawijamy. Rogale układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Dajemy im 20 minut na wyrośnięcie. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, teroobieg, ok. 22 minut. Przygotowujemy lukier- wyciskamy sok z 2 cytryn i ucieramy go z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowanym lukrem zdobimy jeszcze ciepłe rogale. Posypujemy je bakaliową posypką przygotowaną z przesiekanych, podprażonych migdałów i suszonej żurawiny. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/04/rogale-francusko-drozdzowe-z-zurawina-i.html