Wykonanie
Staram się nie eksperymentować z doborem świątecznych ciast/wyjątek stanowi tylko jedno , które jest inne każdego roku /- tradycja to tradycja -Makowiec to jedno z ciast, którego nie powinno zabraknąć na moim świątecznym
stole.Ciasto to choć z wyglądu proste, lubi płatać
figle. Czasem pęknie, czasem nie jest wystarczająco wyrośnięte, a czasem skórka odstaje od
maku.......
Mimo tych małych niedociągnięć zawsze jest ozdobą świątecznego stołu.To pyszne
drożdżowe ciasto pełne
bakalii, pachnące
miodem,
skórką pomarańczową i
migdałami ma w moim domu wielu amatorów, ale są również tacy, którym jest ono zupełnie obojętne.Ja nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez makowca ,podobnie jak i bez sernika i piernika.Składniki: / na 2 strucle/ciasto:500 g
mąki pszennej40 g świeżych
drożdży250 ml
mleka4
żółtka150 g
cukru50 g
masła1/2 łyżeczki
solikilka kropel esencji waniliowej½ łyżeczki startej
skórki cytrynowejbiałko do posmarowania ciastamasa makowa:400 g
maku50 g
masła100 g
cukru3-4 łyżki
miodukilka kropli
olejku migdałowego2 łyżeczki
cukru waniliowego1 szklanka
bakalii /orzechy,
migdały,
skórka pomarańczowa, rodzynki/2 białka/pozostałe z ciasta/Wykonanie:masa makowa:-
Mak zalać ciepłą
wodą i gotować ok. 40min na małym ogniu /można zalać wrzatkiem na noc/.-Odsączyć i zmielić 2- 3
razy przez maszynkę.-Dodać
cukier ,
miód, stopione
masło,
cukier waniliowy,
aromat migdałowy,
bakalie i wymieszać.-Przed nałożeniem na ciasto dodać ubitą na sztywno pianę .ciasto:
-
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego
mleka z łyżeczką
cukru , dodać łyżkę
mąki i odstawić na około 15 -20 minut w ciepłe miejsce /rozczyn powinien podwoić swoją objętość/.-
Żółtka utrzeć z pozostałym
cukrem ,
masło rozpuścić.-Do miski przesiać
mąkę , dodać rozpuszczone
drożdże , resztę
mleka /letnie/, utarte
żółtka ,
sól,
aromat waniliowy, skórkę i starannie wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.- Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce /do podwojenia objętości ciasta/.- Każdą z nich rozwałkować cienko na kształt prostokąta /na papierze do pieczenia/- Ciasto posmarować
białkiem , nałożyć masę
makową, zostawiając wolne ok. 2 cm na brzegach i zwinąć ciasno w rulon, podwijając brzegi do środka.- Zawinąć w papier /w papierze należy zrobić zakładkę, aby ciasto mogło swobodnie urosnąć/.- Przygotowane
strucle odstawić do wyrośnięcia.- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 st.ok. 45-50 minut.
Przestudzone
strucle posypać
cukrem pudrem lub polukrować.