Wykonanie
Na blogu znajdziecie przepis na rolowane makowce w wersji klasycznej i wersji czekoladowej. Makowce te przygotowywałam na
maku niebieskim. Dziś przedstawiam Wam rolady
makowe z
białym makiem, który jest delikatniejszy od swojego kuzyna. Szczególnie polecam makowiec
kakaowy- ciasto jest bardziej zwarte i mocno aromatyczne. Może spróbujecie je przygotować na zbliżające się święta Wielkiej Nocy ;) . Dodatkowo zachęca fakt, iż ostatnio biały
mak stał się łatwiej dostępny. W Piotrze i Pawle dostaniecie go bez problemu.Składniki:· 3 szklanki
mąki pszennej + 2 łyżki + trochę do podsypywania· 3/4 szklanki letniego
mleka· 150 g roztopionego letniego
masła· 6
żółtek· 50 g świeżych
drożdży· szczypta
soli· 3/4 szklanki
cukru· łyżka pasty waniliowej· skórka otarta z 1
pomarańczy· 2 łyżki
kakaoMasa makowa:· 500 g białego
maku· 2,5 szklanki
mleka· 50 g
masła· 5 łyżek
miodu· 10 łyżek
cukru waniliowego· 130 g
maślanych ciasteczek drobno pokruszonych· łyżka
mąki pszennej· łyżka pasty waniliowej· 100 g
suszonej żurawiny· 100 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej· 100 g
orzechów włoskich· 5
białekDodatkowo:1
białkosok z cytryny i
cukier puder na
lukierkandyzowana
skórka pomarańczowaM asa makowa -
mak zalewamy gorącym
mlekiem, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Mielimy 3
razy w maszynce o drobnych oczkach.
Masło,
cukier i
miód topimy na małym ogniu, dodajemy posiekane
orzechy,
żurawinę i
skórkę pomarańczową. Dodajemy
mak,
ciasteczka,
mąkę oraz pastę
waniliową. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Do wystudzonej masy dodajemy ubite na sztywno
białka.Zaczyn: -
drożdże kruszymy zasypujemy łyżką
cukru waniliowego, zalewamy ciepłym
mlekiem, dodajemy łyżkę
mąki i rozrabiamy na gładki zaczyn. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wszystkie składniki wysypujemy do miski (oprócz 2 łyżek
mąki i
kakao), dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto- pod koniec dodajemy roztopione
masło. Masę dzielimy na połowę, do jednej dodajemy 2 łyżki
mąki, do drugiej
kakao i ponownie wyrabiamy (ciasto wyjdzie dość luźne), odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aż ciasta podwoją swoją objętość.Ciasto jasne i
kakaowe wałkujemy na prostokąty. Każdy smarujemy ubitym
białkiem. Na każdym rozprowadzamy cienką warstwą połowę masy makowej zostawiając centymetrowy margines. Zwijamy wzdłuż dłuższego
boku. Przekładamy na papier do pieczenia, którym następnie dokładnie owijamy ciasto- najlepiej dwukrotnie pozostawiając ok 1 cm luzu. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce wstawiamy do piekarnika na ok. 45-50 minut, termoobieg 190 stopni. Makowce pozostawiamy w papierze aż nieco przestygną. Dopiero teraz przecinamy papier. Przygotowujemy
lukier z
soku z cytryny i pudru. Polewamy nim makowce, dekorujemy kandyzowaną
skórką pomarańczową.