Wykonanie
Jest to ciasto pojawiające się na moim
stole w okolicach Bożego Narodzenia i Nowego Roku.
Składniki ciasto:- 3 szklanki
mąki pszennej,- 1/3 kostki
masła + 1,5 łyżki do smarowania papieru,- 3/4 szklanki
cukru,- szklanka
mleka,- czubata łyżka
drożdży,- 2
jaja + 4
żółtka,- 0,5 łyżeczki
soli.Składniki masa makowa:- 2 szklanki
maku,- 3/4 szklanki
cukru,- 2
białka,- 2 łyżki
bułki tartej,- 0,5 szklanki obranych ze skórki, sparzonych i posiekanych
migdałów,- 0,5 szklanki sparzonych i posiekanych
rodzynek.Składniki - glazura:- 2
białka,- 0,5 szklanki
cukru pudru.Wykonanie:1.
Mak parzę i pozostawiam do nasiąknięcia na minimum 3 godziny.
Mak odcedzam na sicie i
mielę.
Białka ubijam na sztywną pianę. Do
maku dodaję
cukier,
białkową pianę,
bułkę tartą,
migdały i
rodzynki.2. W ciepłym
mleku rozpuszczam
drożdże, łyżkę
cukru i dwie łyżki
mąki. Przykrywam bawełnianym ręcznikiem i odstawiam w ciepłym miejscu na około 15 minut.3.
Białka z dwóch jaj ubijam na sztywną pianę. Sześć
żółtek ucieram z
cukrem i
solą.
Masło roztapiam w rondelku i pozostawiam do ostygnięcia.4. Do miski przesiewam
mąkę, do której dodaję
drożdżowy rozczyn, utarte
żółtka, pianę z
białek i dokładnie mieszam. Do ciasta wlewam ciepły tłuszcz i wyrabiam do całkowitego jego wchłonięcia. Przykrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia.5. Ciasto dzielę na 2 części. Każdą część rozwałkowuję tak aby kształtem przypominała prostokąt. Na prostokącie rozsmarowuję równo
polowe masy makowej. tak przygotowane ciasto zawijam w rulon. Papier smaruję
masłem i owijam nim luźno przygotowaną
struclę. Odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut, a następnie piekę ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C.6. Wystudzone
strucle pokrywam lukrową glazurą , aby ją przygotować ucieram
białka z
cukrem pudrem.
Źródło: Ciasta słodkie i wytrawne H. Lipińska, A. Woźniakowski Wydawnictwo Spółdzielcze Warszawa 1988