ßßß Cookit - przepis na Słodkie Bułeczki z Truskawkami i Kruszonką

Słodkie Bułeczki z Truskawkami i Kruszonką

nazwa

Wykonanie

Sezon na truskawki trwa zdecydowanie zbyt krótko. Ledwie się rozpoczął, a już nieubłagalnie ma się ku końcowi. Co roku spieszę się, by zdążyć zrealizować wszystkie swoje truskawkowe zachcianki i.. jeszcze nigdy mi się nie udało:-). Lista ciast i deserów zwykle niebezpiecznie się rozrasta. Chcialabym to i.. to i.. tamto, tymczasem coś trzeba wybrać, a z czegoś zrezygnować. Możliwości konsumpcyjne moich najbliżych są ...hmmm... ograniczone:-).
Drożdżówki to wdzięczny temat. Amatorów nie brakuje nigdy, a ile by ich nie upiec, to zawsze będzie mało. Wprost przepadam za owocowym farszem, ale przyznaję, że słodkie bułeczki z truskawkami upiekłam po raz pierwszy.
Na dobry początek tygodnia, zapraszam więc na smakowity debiut!:-)
źródło: Moje Wypieki + moje niewielkie zmiany
Składniki na 8-9 sztuk:
Ciasto:
400g truskawek
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniego mleka
4 czubate łyżki cukru
1 całe jajo
1 jajo: oddzielnie żółtko i białko
1/4 łyżeczki soli
60g roztopionego, wystudzonego masła
1 opakowanie (7g) suchych drożdży
4-4,5 łyżeczki bułki tartej - opcjonalnie
Kruszonka:
8 łyżek mąki pszennej
4 łyżki masła
4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Ciasto:
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy, mniejsze zostawiamy w całości, a większe kroimy na połówki. Makę mieszamy z suchymi drożdżami. Mleko mieszamy z cukrem, całym jajkiem i żółtkiem i całość łączymy z mąką. Dodajemy masło oraz sól. Ze wszystkich składników wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Odstawiamy je w ciepłe, zaciszne miesce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Następnie ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 8-9 równych części, z których formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na natłuszczonej blasze i zostawiamy do wyrośnięcia. Należy pamiętać o zachowaniu sporych odstępów między drożdżówkami, gdyż solidnie się powiększą. Gdy bułeczki podwoją swój rozmiar, dnem szklanki robimy w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno do samego dna formy. W powstałe wgłębienie wsypujemy 1/2 łyżeczki bułki tartej (można tę czynność pominąć) i wypełniamy truskawkami. Bułeczki smarujemy białkiem i obficie posypujemy kruszonką.
Pieczemy 22 :-) minuty w temperaturze 190C.
Kruszonka:
Na blat lub stolnicę sypiemy mąkę, dodajemy do niej cukier puder i masło. Całość mieszamy rękami wgniatając masło. Następnie porcje mieszanki kruszonkowej rozcieramy palcami, w razie potrzeby dosypując troszkę mąki, rozcieramy i lekko podrzucamy i znowu rozcieramy i podrzucamy. Robimy tak do chwili aż całość zamieni nam się w malutkie kuleczki masła otulone mąką i cukrem pudrem.
To będzie znak, że nasza kruszonka jest już gotowa.
Z podanej ilości składników wychodzi naprawdę solidna porcja kruszonki. Wystarczy nawet na baaardzo duże ciasto. Nadwyżki kruszonki można z powodzeniem przechowywać w lodówce nawet przez 2 tygodnie.
Życzę Wam Smacznego!:-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/06/drozdzowe-bueczki-z-truskawkami-i.html