ßßß Cookit - przepis na Pieczony łosoś z pieczonymi ziemniakami i z sosem koperkowym

Pieczony łosoś z pieczonymi ziemniakami i z sosem koperkowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
7 ziemniaków,
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki,
1 łyżeczka oregano,
pieprz, sól,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sos koperkowy: 8 czubatych łyżek gęstego jogurtu naturalnego, troszkę soku z cytryny, duża garść świeżego koperku, sól, pieprz,
4 kawałki łososia,
4 plasterki cytryny,
masło,
majeranek,
300g szparagów,
garść rukoli.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć, lekko osuszyć i pokroić na średniej wielkości kawałki. Ziemniaki doprawić oregano, czerwoną słodką papryką, solą i pieprzem. Dodać oliwę z oliwek i wymieszać. Piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w 220stopniach C przez 40-60minut. Podczas pieczenia dwa razy przemieszać ziemniaki.
Sos koperkowy. Do jogurtu dodać posiekany koperek, troszkę soku z cytryny, posolić, popieprzyć i wymieszać.
Ze szparagów pourywać twarde końce. Szparagi ugotować w osolonej wodzie, ale uważać by ich nie rozgotować. Odcedzić i przestudzić.
Szparagi poukładać na blaszce do pieczenia po kilka obok siebie, tworząc cztery osobne porcje. Na każdą porcję szparagów położyć po kawałku łososia. Posolić, popieprzyć, oprószyć majerankiem, położyć po plasterku cytryny i zetrzeć na górę troszkę masła. Przykryć folią aluminiową, ale jej nie dociskać, ma być luźno położona. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 20minut. Podawać z upieczonymi ziemniakami i sosem koperkowym.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2016/01/pieczony-osos-z-pieczonymi-ziemniakami.html