Wykonanie
A ze w listopadzie na naszych stołach częściej gości
kaczka,dziś przygotowałam metodą confit która nie jest rozpowszechniona w Polsce stąd mój wybór.Confit to sposób przygotowywania
mięsa i konserwowania go w tłuszczu. Dzięki temu
mięso stawało się kruche i miękkie i nie traciło na jakości nawet długo przetrzymywane.Jest to stara metoda wykorzystywana w kuchni francuskiejPrzygotowałam kawałki
kaczki metoda confit podane z bardzo delikatnym
purre selerowym i uzupełniającym całość sosem żurawiowym.
Selery zostały ugotowane z
mleku z dodatkiem
cytryny i przypraw,dzięki temu puree jest delikatne,maślane o pięknym
białym kolorze.
sos żurawinowy na bazie
czerwonego wina,
malin i
żurawin.
kaczka przygotowana metodą confit podawana z puree
selera z
sosem żurawinowym.
składniki1
kaczka2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
majeranku Kamis1 łyżeczka
tymianku kamiskilka
goździków Kamis1 łyżeczka
rozmarynu Kamis
sól pieprz do smaku Kamis
papryka czerwona ostra i słodka do smaku Kamis
olej rzepakowy Rapso
sok z cytryny150g
masło klarowne1 1/2 litra
smalcu z
kaczki3średniej wielkości
selery1 łyżka
masła500 ml
mlekasól,
pieprz,
imbir, gałka muszkatowa do smaku.
sos malinowo-
żurawinowy25dag świeżych
malin lub mrożonych150 ml
wina czerwonego wytrawnego15 ml
octu winnego czerwonego15 ml
oleju rzepakowego3 łyżki
miodu4 łyżki domowej
konfitury żurawinowej do
miessól,
pieprz,
czosnek mielony do smaku5 dag
suszonej żurawinywykonanie
Kaczkę umyłam osuszyłam, pokroiłam na kawałki. Do miseczki włożyłam wszystkie
przyprawy, sok z 1/2
cytryny, 1/2 szkl
oleju rzepakowego. Wszystko dokładnie wymieszałam, do tak przygotowanej marynaty włożyłam
kaczkę zostawiłam na noc w lodówce. Do głębokiej patelni włożyłam
smalec na rozgrzany tłuszcz włożyłam kawałki
kaczki,które muszą być zanurzone w tłuszczu .Dusiłam na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości..
Kaczkę dusiłam na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny. Kawałki
kaczki przełożyłam z garnka do naczynia zalałam czystym tłuszczem.( tłuszcz który powstał podczas pieczenia zbieramy górną warstwę tłuszczu którym będziemy zalewać kawałki
kaczki,pozostawiamy dolną z
przyprawami) Kawałki
kaczki zalewamy tłuszczem z pieczenia chowamy do lodówki na kilka dni.Wyjmujemy naczynie z lodówki,delikatnie czyścimy nasze kawałki z tłuszczu,układamy w naczyniu żaroodpornym następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180stopni na 15-20 minut do zarumienienia.puree z
seleraDo garna wkładamy obrane pokrojone
selery zalewamy
mlekiem,dodajemy kilka kropel
cytryny by zachować ładny kolor.Ugotowane
selery przekładamy do miski,dodajmy
masło,gałkę muszkatową,
imbir,
pieprz biały,
sól dokładnie miksujemy blenderem możemy dodać trochę
mleka w którym gotował się
seler jeśli będzie za gęste.
sos malinowo-
żurawinowyDo rondla wkładamy umyte
maliny,wlewamy
wino,
miód i na wolnym ogniu gotujemy do redukcji. Zdejmujemy z ognia.
Maliny z sosem dokładnie miksujemy blenderem. dodajemy
ocet,
olej,domową
konfiturę do
miesa z
żurawiny,
suszoną żurawinę dokładnie mieszamy i gotujemy do redukcji Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
czosnkiemNa talerzu robimy wieżyczkę z puree z
selera, obok kładziemy
sos malinowo-
żurawinowy,kawałki
kaczki,robimy dekoracje z warzyw