Wykonanie
Większość z nas zna tradycyjne fondue z
sera,
czekolady. W sobotę kupiłam koszyczek
malin pomyłam sobie zrobię eksperyment fondue
owocowe z
piersią kurczaka,. A dlaczego ze
słodyczy lubię
mięso:) Możecie też zrobić fondue
owocowo na słodko bądź wytrawnie z dowolnymi dodatkami.Celowo nie podałam ilości przypraw ponieważ każdy z nas lubi inny smak.Na początek proponuję dodać mniej,spróbować .....Fondue wyszło pyszne,rewelacyjne idealnie pasuję do drobiu. Kto
zrobi raz na pewno
powtórzy. A jak Wam zostanie możecie użyć do sałatki w formie dipu.
składniki50dag świeżych
malin lub mrożonych250 ml
wina czerwonego wytrawnego25 ml
octu winnego czerwonego25 ml
oleju rzepakowego lub z
oliwy z oliwek3 łyżki
miodusól,
pieprz,
czosnek mielony do smaku1
pierś z kurczakaświeży
tymianeksól,
pieprz,
czosnek mielony do smaku
wykonanie
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy,kroimy na kawałki wielkości około 2cmx2cm. Do miseczki wkładamy pokrojoną
pierś z kurczaka,posypujemy
solą,
pieprzem,
czosnkiem i świeżym
tymiankiem.Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Na patelni grillowej smażymy kawałki piersi następnie przekładamy do miseczki.Do rondla wkładamy umyte
maliny,wlewamy
wino,
miód i na wolnym ogniu gotujemy do redukcji. Zdejmujemy z ognia.
Maliny z sosem dokładnie miksujemy blenderem. dodajemy
ocet,
olej dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
czosnkiem.Przelewamy do miseczki z fondue podajemy z grillowaną
piersią kurczaka w
tymianku.