Wykonanie
Chciałabym Wam przypomnieć
czerwoną kapustkę z
malinami. Utarło się, że pojawia się ona na naszym
stole na urodzinowym obiedzie mojej Mamy. Jest z nią trochę roboty, ale naprawdę warto.główka
czerwonej kapusty1 ząbek
czosnku (spory lub dwa małe)tarty korzeń
imbiru (kawałek ok. 3 cm, ew. trochę
imbiru w proszku – do smaku)4 łyżki
oliwysól,
pieprzkieliszek lub dwa
czerwonego winaocet winny malinowy (lub inny czerwony)3 łyżki
miodu2 duże garście
malin (mogą być mrożone)
Kapustę pokroić w bardzo cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić
kapustę, posolić i smażyć chwilę aż zacznie wilgotnieć, wtedy doprawić
pieprzem. Dodać starty korzeń
imbiru i
czosnek przeciśnięty przez praskę, zamieszać. Zalać
czerwonym winem i dusić, aż
kapusta zmięknie, a
wino wyparuje. Skropić
octem winnym i dobrze wymieszać. Posłodzić obficie
miodem i dodać
maliny. Dusić i mieszać, aż
maliny się rozpadną i nadadzą smak
kapuście.
Kapusta powinna być miękka, ale chrupka.