Wykonanie
Uwielbiamy tę
kapustkę, jest cudownie wyważona w smaku
między słodkim a kwaśnym, miło chrupiącą, aromatyczna, po prostu pyszna. idealny dodatek do niedzielnego obiadu.główka
czerwonej kapusty1 ząbek
czosnku (spory lub dwa małe)tarty korzeń
imbiru (kawałek ok. 3 cm, ew. trochę
imbiru w proszku – do smaku)4 łyżki
oliwysól,
pieprzkieliszek lub dwa
czerwonego winaocet winny malinowy (lub inny czerwony)3 łyżki
miodu2 duże garście
malin (mogą być mrożone)
Kapustę pokroić w bardzo cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić
kapustę, posolić i smażyć chwilę aż zacznie wilgotnieć, wtedy doprawić
pieprzem. Dodać starty korzeń
imbiru i wyciśnięty
czosnek, zamieszać. Zalać
czerwonym winem i dusić, aż
kapusta zmięknie, a
wino wyparuje. Skropić
octem winnym i dobrze wymieszać. Posłodzić obficie
miodem i dodać
maliny. Dusić i mieszać, aż
maliny się rozpadną i nadadzą smak
kapuście.
Kapusta powinna być miękka, ale chrupka.