Wykonanie
A poniżej niemiecki przysmak czyli
sałatka ziemniaczana połączona z niemniej niemieckimi
kiełbaskami, całość wspierana przez
musztardę Roleski.Wszak wiadomo, iż nasi sąsiedzi z za odry, zajadają się i
ziemniakami i
kiełbaskami we wszelkich możliwych wariacjach. Danie proste, szybkie i praktyczne, bo jak wiadomo Niemcy to bardzo poukładany naród.Składniki1/2 kg
ziemniaków1 zielony
ogórek1 mała posiekana
czerwona cebula1 łyżka stołowa drobno posiekanego
szczypiorku1 łyżka stołowa drobno posiekanego
koperkutrochę
octu winnegoMusztarda francuska Roleski1/2 szklanki
oliwy z oliweksól,
pieprz,
majeranek500 g FrankfurterekWykonanie
Ziemniaki ugotować w łupinach aż będą prawie miękkie, około 25 minut.Jeszcze ciepłe
ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w 3-5 mm cienkieplastry, wrzucić do miski.Posypać
koperkiem i
szczypiorkiem.
Ogórka pokroić w cienkie plasterki. Dodać do
ziemniaków.
Cebulę drobno posiekać. Dodać
musztardę 2 łyżki,
oliwę i
przyprawy. Wymieszać.Sos odstawić na 30 minut.W tym czasie posypać
przyprawą do grilla kiełbaski i zgrillować.Do
ziemniaków i
ogórków dodać sos, wymieszać.Na talerzu ułożyć Der Kartofellsalat i grillowane Frankfurterki.Guten Appetit.Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy
mieć pomysł!