ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Składniki:
suszone grzyby, 60g
cebula2szt
czosnek, 3 ząbki
kiełbasa sucha krakowska 150g
olej rzepakowy: 30 ml
ziemniaki, obrane i pokrojone w plastry: 1,5 kg
śmietanka 30%, 500 ml
rozmaryn: 3 gałązki
masło: 10 g
bułka tarta: 50 g
gałka muszkatołowa: 5 g
przyprawa do ziemniaków i frytek Appetita
sól: do smaku
biały pieprz: do smaku
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy,grzyby które moczymy w letniej wodzie przez kilkanaście minut.Nie wylewamy wody,grzyby gotujemy w wodzie,, w której się moczyły.Grzyby kroimy je w cienkie paski. Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej rzepakowy dodajemy cebulę i czosnek i smażymy przekładamy z patelni do miseczki.
Na tę samą patelnię wrzucamy plasterki kiełbasy suchej chwilę smayżmy . Dodajemy wcześniej przesmażone cebule z czosnkiem i grzyby. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
Do garnka wlewamy około 500 ml śmietanki i 2 gałązki rozmarynu. Gotujemy
Gdy śmietana się zagotuje, dodajemy do garnka ziemniaki. Gotujemy 5 minut na wolnym ogniu.. Dodajemy do garnka gałkę muszkatołową,przyprawę do ziemniaków biały pieprz i niewielką ilość soli. Do garnka dodajemy cebule, czosnek, grzyby i kiełbasęDokładnie mieszamy.
Całą zawartość garnka przekładamy do naczynia żaroodpornego,wysmarowanego masłem ugniatamy zapiekankę w naczyniu. Wkładamy do piekarnika na 30-45 minut.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/11/zapiekanka-ziemniaczana-z-kresowymi.html