Wykonanie
Składniki:
suszone grzyby, 60gcebula2szt
czosnek, 3 ząbki
kiełbasa sucha krakowska 150g
olej rzepakowy: 30 ml
ziemniaki, obrane i pokrojone w plastry: 1,5 kg
śmietanka 30%, 500 ml
rozmaryn: 3 gałązki
masło: 10 g
bułka tarta: 50 g
gałka muszkatołowa: 5 g
przyprawa do ziemniaków i frytek Appetita
sól: do smaku
biały pieprz: do smakuPrzygotowanie:Do garnka wkładamy,
grzyby które moczymy w letniej wodzie przez kilkanaście minut.Nie wylewamy
wody,
grzyby gotujemy w wodzie,, w której się moczyły.
Grzyby kroimy je w cienkie paski. Na rozgrzaną patelnię wylewamy
olej rzepakowy dodajemy
cebulę i
czosnek i smażymy przekładamy z patelni do miseczki.Na tę samą patelnię wrzucamy plasterki
kiełbasy suchej chwilę smayżmy . Dodajemy wcześniej przesmażone
cebule z
czosnkiem i
grzyby. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia.Do garnka wlewamy około 500 ml
śmietanki i 2 gałązki
rozmarynu. GotujemyGdy
śmietana się zagotuje, dodajemy do garnka
ziemniaki. Gotujemy 5 minut na wolnym ogniu.. Dodajemy do garnka
gałkę muszkatołową,
przyprawę do ziemniaków biały pieprz i niewielką ilość
soli. Do garnka dodajemy
cebule,
czosnek,
grzyby i kiełbasęDokładnie mieszamy.Całą zawartość garnka przekładamy do naczynia żaroodpornego,wysmarowanego
masłem ugniatamy zapiekankę w naczyniu. Wkładamy do piekarnika na 30-45 minut.