Wykonanie
Uwielbiam zapiekanki ziemniaczane. Są łatwe do przygotowania, sycące i właściwie można do nich włożyć każdą zawartość lodówki. Dzisiaj wstałam bardzo wcześnie i zobaczyłam na stronie kuchni Lidla właśnie taki przepis. Przejrzałam lodówkę i okazało się, że mam wszystkie składniki.
Musicie koniecznie wypróbować. Chociaż nie koniecznie dobrze smakuje na śniadanie.Składniki:
suszone grzyby, wcześniej namoczone w wodzie, ugotowane w wodzie, w której się moczyły, i posiekane : 60 g
cebula pokrojona w piórka: 200 g
czosnek, pokrojony w cienkie plastry: 3 ząbkiprzysmaki kresowe (150 g, 130 g kroimy), pokrojone w paski : 1 opakowanie
olej rzepakowy: 30 ml
ziemniaki, obrane i pokrojone w plastry: 1,5 kg
śmietanka 30%, słodka: 600 ml
rozmaryn: 3 gałązki
masło: 10 g
bułka tarta: 50 g
gałka muszkatołowa: 5 g
sól: do smaku
biały pieprz: do smakuPrzygotowanie:
Grzyby moczymy w letniej wodzie przez kilkanaście minut. Następnie gotujemy je kilka minut w wodzie, w której się moczyły. Po ugotowaniu kroimy je w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy około 30 ml
oleju rzepakowego. Dodajemy
cebulę i
czosnek i smażymy do momentu, aż się zeszklą, często mieszając. Następnie
cebulę i
czosnek przekładamy z patelni do miseczki. Na tę samą patelnię wrzucamy kresowe przysmaki, podlewamy niewielką ilością
oleju i krótko smażymy. Dodajemy wcześniej przesmażone
cebule z
czosnkiem i
grzyby. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Małą ilość
grzybów, kresowych przysmaków,
cebuli i
czosnku odstawiamy do dekoracji zapiekanki.Do garnka dodajemy około 600 ml
śmietanki i 2 gałązki
rozmarynu. Gotujemy. Gdy
śmietana się zagotuje, dodajemy do garnka
ziemniaki. Gotujemy przez mniej więcej 5 minut na wolnym ogniu. Często mieszamy. Dodajemy do garnka
gałkę muszkatołową,
biały pieprz i niewielką ilość
soli. Mieszamy. Zawartość garnka powinna robić się coraz bardziej gęsta. Wyjmujemy z garnka
rozmaryn. Do garnka dodajemy
cebule,
czosnek,
grzyby i kresowe przysmaki z patelni. Dokładnie mieszamy.Całą zawartość garnka przekładamy do naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego
masłem i obsypanego
bułką tartą od środka. Delikatnie ugniatamy zapiekankę w naczyniu.Dekorujemy ją odłożonymi plastrami chorizo. Doprawiamy odrobiną
soli i skrapiamy małą ilością
oleju. Wkładamy do piekarnika na 30-45 minut.Gdy zapiekanka jest już gotowa, wyjmujemy ją z pieca i dekorujemy małą gałązką
rozmarynu i pozostałymi przysmakami kresowymi wraz z
grzybami,
cebulą i
czosnkiem.przepis pochodzi z kuchnialidla.pl