ßßß
Uwielbiam zapiekanki ziemniaczane. Są łatwe do przygotowania, sycące i właściwie można do nich włożyć każdą zawartość lodówki. Dzisiaj wstałam bardzo wcześnie i zobaczyłam na stronie kuchni Lidla właśnie taki przepis. Przejrzałam lodówkę i okazało się, że mam wszystkie składniki.
Musicie koniecznie wypróbować. Chociaż nie koniecznie dobrze smakuje na śniadanie.Składniki:suszone grzyby, wcześniej namoczone w wodzie, ugotowane w wodzie, w której się moczyły, i posiekane : 60 gcebula pokrojona w piórka: 200 gczosnek, pokrojony w cienkie plastry: 3 ząbkiprzysmaki kresowe (150 g, 130 g kroimy), pokrojone w paski : 1 opakowanieolej rzepakowy: 30 mlziemniaki, obrane i pokrojone w plastry: 1,5 kgśmietanka 30%, słodka: 600 mlrozmaryn: 3 gałązkimasło: 10 gbułka tarta: 50 ggałka muszkatołowa: 5 gsól: do smakubiały pieprz: do smakuPrzygotowanie: Grzyby moczymy w letniej wodzie przez kilkanaście minut. Następnie gotujemy je kilka minut w wodzie, w której się moczyły. Po ugotowaniu kroimy je w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy około 30 ml oleju rzepakowego. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy do momentu, aż się zeszklą, często mieszając. Następnie cebulę i czosnek przekładamy z patelni do miseczki. Na tę samą patelnię wrzucamy kresowe przysmaki, podlewamy niewielką ilością oleju i krótko smażymy. Dodajemy wcześniej przesmażone cebule z czosnkiem i grzyby. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Małą ilość grzybów, kresowych przysmaków, cebuli i czosnku odstawiamy do dekoracji zapiekanki.Do garnka dodajemy około 600 ml śmietanki i 2 gałązki rozmarynu. Gotujemy. Gdy śmietana się zagotuje, dodajemy do garnka ziemniaki. Gotujemy przez mniej więcej 5 minut na wolnym ogniu. Często mieszamy. Dodajemy do garnka gałkę muszkatołową, biały pieprz i niewielką ilość soli. Mieszamy. Zawartość garnka powinna robić się coraz bardziej gęsta. Wyjmujemy z garnka rozmaryn. Do garnka dodajemy cebule, czosnek, grzyby i kresowe przysmaki z patelni. Dokładnie mieszamy.Całą zawartość garnka przekładamy do naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą od środka. Delikatnie ugniatamy zapiekankę w naczyniu.Dekorujemy ją odłożonymi plastrami chorizo. Doprawiamy odrobiną soli i skrapiamy małą ilością oleju. Wkładamy do piekarnika na 30-45 minut.Gdy zapiekanka jest już gotowa, wyjmujemy ją z pieca i dekorujemy małą gałązką rozmarynu i pozostałymi przysmakami kresowymi wraz z grzybami, cebulą i czosnkiem.przepis pochodzi z kuchnialidla.pl